In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 23 juni 2015

’Geluidswal bij N206 moet 5,5 meter zijn’

Door Alieke Hoogenboom

katwijk - Inwoners van de Katwijkse wijk Rijnsoever willen een hoger geluidsscherm langs de N206. Morgen overhandigen ze een petitie met meer dan negentig handtekeningen aan wethouder Jacco Knape, met het verzoek het geluidsscherm langs de N206 niet alleen te vernieuwen.

De angst dat het verkeer en dus ook de geluidsoverlast door de komst van de Rijnlandroute toeneemt, is groot. In plaats van de huidige drie meter, moet het scherm volgens buurtbewoners 5,5 meter hoog zijn om te voldoen aan de geluidsnorm en het verkeerslawaai tegen te gaan.

Uit eigen onderzoek blijkt dat het geluid rond de 65 decibel ligt, terwijl in ’buitenstedelijk gebied’ officieel 53 decibel is toegestaan. Door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt 65 decibel als ’zeer slecht’ bestempeld.

Dat baart initiatiefnemer Alex Ramakers en bewoners van onder meer de Zeester, Salomon Huygenslaan, Helmbergweg en Zuideinde grote zorgen. ’Door de geluidsoverlast kan de leefbaarheid en de gezondheid van de inwoners van Rijnsoever, grenzend aan de N206, ernstig aangetast worden’, schrijft Ramakers in de brief.

 

Vernieuwen

Katwijk besloot eind april het geluidsscherm langs de N206 ter hoogte van de Helmbergweg te vernieuwen en tot aan de Hoorneslaan door te trekken, om zo een einde te maken aan de overlast.

Maar volgens de buurtbewoners die de petitie hebben ondertekend is die aanpassing niet genoeg en is een verhoging nodig. ’De meerkosten zouden ongeveer op 950.000 euro neerkomen. Geld dat de gemeente hier niet voor wil uittrekken’, stelt Ramakers.

De bewoners zijn teleurgesteld en balen dat er geen mogelijkheid is tot inspraak, juist omdat het een ’zeer belangrijke ingreep is’, want ’het geluidsscherm wordt immers neergezet voor de komende veertig jaar’. De negentig inwoners hopen de wethouder met de petitie toch nog te overtuigen.