In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 01 april 2015

Buren zijn Leidse files goed beu

Door Loman Leefmans

leiden - Voorschoten smeekt provincie om oplossing 'Bruggen in spits dicht' Voorschoten/Leiden Voorschoten wil dat er snel maatregelen komen tegen de files op de Voorschoterweg, Churchilllaan en Lammenschansplein, alle drie gelegen in buurgemeente Leiden. Want een ritje van Voorschoten, parallel aan het water van de Vliet naar rijksweg A4, kost automobilisten tot wel 17 minuten, zo is berekend. Om de pijn te verzachten moet desnoods de Hoflandbrug bij de Leidse Vijf Meilaan, die alleen is bedoeld voor voetgangers, fietsers en bussen, ook voor auto's worden opengesteld. 'De dagelijkse vertragingen leidden elke dag opnieuw tot maatschappelijke kosten, tijdverlies en irritaties bij de verkeersgebruikers en inwoners', zo schrijft verkeerswethouder Eppe Beimers (CDA).

Ingrijpen

Volgens Beimers is de maat vol. Voorschoten heeft het onderwerp al een fors aantal keer aangekaart en in de gemeenteraad werden vorig jaar ook regelmatig klachten geuit. En dat alles zonder gevolg. Daarom hoopt Beimers dat het nieuwe provinciebestuur wel ingrijpt, want de Voorschoterweg en de bruggen richting A4 zijn nu eenmaal de verantwoordelijkheid van de provincie.

De wethouder wil samen met Leiden bekijken of er op korte termijn iets te doen valt aan de afstelling van de verkeerslichten en dan vooral aan het einde van de Churchilllaan. Ook de Lammeburg bij het Lammenschansplein moet in de spits gesloten blijven voor plezier- en beroepsvaart zodat het wegverkeer beter kan doorstromen.

Beperkt

Dat laatste is een onderwerp waar de gemeentebesturen van Leiden en Leiderdorp ook al jaren over klagen bij de provincie. Dan gaat het behalve de Lammebrug ook over de Zijlbrug, Spanjaardsbrug en Wilhelminabrug. Zuid-Holland heeft naar aanleiding van de herhaalde bezwaren wel een beperkte spitssluiting voor schepen ingesteld. Maar de bruggen tijdens de spitsuren consequent gesloten houden voor de scheepvaart daar wil de provincie nog niet aan.

Voorschoten hoopt op een koerswijziging in het provinciehuis. En Beimers wil niet wachten tot over een aantal jaar het huidige Leidse idee voor een ringweg is uitgekomen. De omstreden Rijnlandroute bij Voorschoten is daar een onderdeel van. Mogelijk neemt door die ring, de huidige verkeersdruk rond het Leidse Lammenschansplein af, 'maar daarop wachten is geen optie', meldt Beimers.