In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 04 februari 2015

Late lobby tegen sloop vliegveld Valkenburg

Door Peter van der Hulst

valkenburg - Deze week is bouwbedrijf Heijmans in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) begonnen met de ontmanteling. Als het aan CDA-Kamerleden Martijn van Helvert en Agnes Mulder ligt, wordt er pas op de plaats gemaakt. Zij hebben vragen gesteld aan de ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Henk Kamp (Economische Zaken).

Gisteren had een vliegshow met drones last van de sloop. De show is onderdeel van een groot internationaal congres over onbemande systemen die gebruikt kunnen worden voor landbouw, offshore, veiligheid, maar ook vermaak. Het symposium is vandaag in het World Forum in Den Haag begonnen en duurt tot en met vrijdag.

Voorbode

Als het aan Van Oostrum ligt, was de show met drones van gisteren slechts een voorbode en wordt het voormalige vliegkamp het innovatieve centrum van Nederland voor onbemand vervoer: van zelfrijdende auto's tot drones. Voorlopig zitten de voortvarende sloopplannen van het RVB de initiatieven in de weg. Toch blijft Van Oostrum optimistisch. Volgens hem zullen ook andere partijen in navolging van het CDA vragen stellen, en roeren ook gemeenten en provincie zich.

Zo stelt Meindert Stolk uit Wassenaar - kandidaat-Statenlid voor de christendemocraten - dat 'nu slopen geen zin heeft'. ,,Op deze manier leidt sloop niet alleen tot kapitaalvernietiging, ook de werkgelegenheid staat op het spel. Eerder handelde het RVB ook al voorbarig door zweefvliegers niet langer toe te laten. Ze lopen veel te hard van stapel en verspelen op deze manier draagvlak voor toekomstige ontwikkelingen.'' Op het voormalige vliegkamp moeten onder meer vijfduizend woningen komen.

Fundering

Ook al is de sloop van de landingsbaan begonnen, het is nog niet te laat om het tij te keren. Van Oostrum: ,,Op dit moment wordt de toplaag afgeschraapt. Dat is geen probleem, want wil je de baan weer gebruiken, moet die toch worden vervangen. Maar als je de fundering weghaalt en ons plan gaat door en is er veel geld nodig om in een nieuwe baan te investeren.'' De innovatieve bedrijven die in Valkenburg willen neerstrijken, kunnen met een kortere landingsbaan uit de voeten. Van Oostrum noemt de ligging ideaal. ,,Een halfuur van Schiphol, midden tussen alle grote onderzoekscentra en dicht bij de Noordzee waar verschillende systemen kunnen worden getest.''

Doordat de werkzaamheden op het voormalige vliegkamp al in gang zijn gezet, moest de show met drones gisteren wel worden aangepast. ,,We konden nu niet de grotere kisten inzetten, maar gelukkig kregen we nog wel toestemming om gebruik te maken van het asfalt dat naast de Theaterhangaar ligt'', aldus Van Oostrum.

Het voormalige vliegkamp werd afgelopen zaterdag voor het laatst opengesteld voor publiek. Zo'n 1250 mensen maakten van die gelegenheid gebruik. De verkoop van stukjes landingsbaan was een succes.