In de media

 

Metro - 03 februari 2015

Een vijfde van Nederlanders wil auto kwijt

Door Tjerk de Vries

Bijna 20 procent van de Nederlanders verwacht over 10 jaar geen auto meer te hebben. Dit staat gelijk aan 1,6 miljoen auto’s. Zij denken te kiezen voor andere manieren van reizen, zoals elektrische fietsen, deelauto’s of openbaar vervoer, óf thuis te werken.

Dit blijkt uit een groot vervoersonderzoek van Natuur & Milieu, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Gazelle, KPN, XXimo en Go About, dat vandaag wordt gepubliceerd tijdens de lancering van de Hopper campagne. Deze campagne is bedoeld om Nederlanders slimmer te laten reizen.

Op dit moment rijden er ruim 8 miljoen personenauto’s in Nederland. Als de voornemens waargemaakt worden, rijden er over tien jaar weer net zoveel wagens als in het jaar 2000, toen er zo’n 6,4 miljoen voertuigen waren.

Driemaal winst

Directeur Olof van der Gaag van Natuur & Milieu is blij met de voorspelling dat een vijfde van de Nederlanders zijn auto de deur uit doet. „Met 1,6 miljoen minder auto’s op de weg zijn niet alleen de files opgelost, maar is ook de lucht schoner en zijn de straten veiliger. Driemaal winst dus.”

Ruim de helft van de Nederlanders staat positief tegenover flexreizen. Een kwart van alle Nederlanders zou de auto wel vaker willen laten staan. Tegelijkertijd reist 64 procent het liefst met de auto en is eigen autobezit voor 70 procent van de Nederlanders vanzelfsprekend.

Aansluittijden een probleem

Voor veel reizigers vormen de aansluittijden en opstappunten van het openbaar vervoer nu nog een belemmering. Bijna de helft zegt vaker gebruik te maken van het ov als dat beter geregeld zou worden.

Ongeveer een derde van de Nederlanders verwacht over 5 jaar vaker thuis of op andere plekken buiten kantoor te werken. En een kwart van de reizigers denkt dan vaker buiten de spits te reizen. „Dit toont aan dat Het Nieuwe Werken, een trend die een paar jaar geleden is ingezet, doorzet”, zegt Van der Gaag.

„We willen met deze campagne de mensen helpen. Velen staan namelijk positief tegenover flexibel reizen en willen best minder auto rijden. Maar ze vinden het lastig om alternatieve reisvormen te bedenken.”

Website

Op de website ikbenhopper.nl is te zien hoe men zo slim mogelijk vanuit huis of werkplek kunt reizen. Wie zijn locatie invult op de website krijgt direct een overzicht met alle mogelijkheden in zijn omgeving: deelauto’s, flexwerkplekken, (ov)fietsverhuur en -stallingen, haltes en stations, P&R-locaties en oplaadpunten.

 

http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/02/een-vijfde-van-nederlanders-wil-auto-kwijt