In de media

 

OWOmroep West - 09 december 2014

GroenLinks over Rijnlandroute: 'het besluit rammelt aan alle kanten'

Door -

den haag - GroenLinks in Provinciale Staten wil het debat over de inpassing van de Rijnlandroute uitstellen. Dat is de weg tussen de A4 en de A44 moet verbinden. In een brief aan Commissaris van de Koning Smit stelt de oppositiepartij dat het plan 'in strijd is met de Algemene Wet Bestuursrecht'.

De provincie zou eerst allerlei fouten moeten herstellen voor er een besluit kan worden genomen. Statenlid Alfred Blokhuizen van GroenLinks heeft het plan aan advocaten gegeven en volgens hen rammelt het aan alle kanten.

Het besluit zou in strijd zijn met het vertrouwens- en evenredigheidsbeginsel. Dat gaat over de zorgvuldigheid waarmee de provincie omgaat met dit megaproject. Volgens Blokhuizen zijn de burgers niet serieus genomen, omdat de provincie 'supergrote haast' zou hebben. Zo zouden de bewoners aan de Vlietweg in Leiden pas laat op de hoogte zijn gebracht over de sloop van hun huizen. Ook was er verwarring over de mogelijkheid om in te spreken.

McDonald's

Het evenredigheidsbeginsel zorgt er ook voor dat de overheid bepaalt of schade voorkomen kan worden of beperkt. Volgens Blokhuizen is ook dit beginsel geschonden. Hamburgergigant McDonald’s zou nog steeds niet zou weten waar het restaurant langs de A44 naar toe kan. De vestiging moet wijken voor de Rijnlandroute. Tijdens een hoorzitting sprak een advocaat van McDonald's al van 'onrechtmatig gedrag'.

Verder is er een bedrijf in Leiden dat vreest voor schade door trillingen van het verkeer. Ook daarvoor zou geen oplossing zijn. Het provinciebestuur zegt in antwoord op alle vragen van GroenLinks niet in te gaan op individuele gevallen.

Toch instemmen

Naar verwachting zal een meerderheid van Provinciale Staten woensdag instemmen met het inpassingsplan voor de Rijnlandroute. Daarmee komt het project weer een stap dichterbij.

 

http://www.omroepwest.nl/nieuws/09-12-2014/groenlinks-over-rijnlandroute-het-besluit-rammelt-aan-alle-kanten