In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 21 november 2014

Lammebrug moet klep dichthouden

Door Loman Leefmans

leiden - De Leidse Lammebrug moet in de ochtendspits consequent gesloten blijven. Waardoor het wegverkeer tussen Leiden en rijksweg A4, en omgekeerd, ruim baan houdt. Schepen die de brug bij het Lammenschansplein willen passeren, kunnen dat in de vroege uurtjes doen of moeten tot na de spits wachten. Dat schrijft het Leidse stadsbestuur, opnieuw, in een brief aan de provincie Zuid-Holland die over de bruggen gaat.

De brief vormt het nieuwste hoofdstuk in de kwestie die al jaren speelt. Bruggen aan de oostkant van Leiden, zoals de Stierenbrug, Wilhelminabrug en Lammebrug, veroorzaken vooral in de spitsperioden behoorlijke files op de aansluitende wegen.

Voorrang

Dat komt doordat de provincie de recreatie- en beroepsvaart belangrijker vindt en voorrang geeft. Zuid-Holland heeft de afgelopen jaren wel wat maatregelen genomen voor de dagelijkse spitsuren. Dan mogen de bruggen nog maar een beperkt aantal keer open. Bovendien verwacht de provincie veel van het instellen van een 'blauwe golf' waarmee de openstelling van de bruggen, computergestuurd, op elkaar worden afgestemd.

Kost te veel

Het provinciebestuur bevestigde eerder deze week haar standpunt nogmaals. Een permanente sluiting in de spits zou ook nog te veel geld kosten. Toch gaan de maatregelen wat Leiden betreft niet ver genoeg, zeker als het de Lammebrug over het Rijn- Schiekanaal betreft. Een spitsluiting hoeft de beroepsvaart niet te frustreren, meent Leiden.

Voor de spits

Want sinds kort gaat de Koudekerksebrug in het gelijknamige dorp al vroeg in de ochtend open en dicht. Dat zorgt ervoor dat schippers die de route willen nemen van de Oude Rijn nabij Alphen, via het Rijn- Schiekanaal en de Vliet, richting Delft, dat al ruim vóór de spits kunnen doen. En als de Lammebrug in de spits helemaal gesloten blijft, worden de schippers daar zelfs toe gedwongen.

Eventuele problemen voor schippers worden binnen een aantal jaar verzacht doordat er een nieuwe Lammebrug komt die hoger wordt.