In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 28 augustus 2014

Vrolijk protest tegen aanleg Rijnlandroute

Door Marieta Kroft

leiden - Met de onthulling van een acht meter hoog kunstwerk op het punt van Leiden, Wassenaar en Valkenburg protesteren honderden regiogenoten zaterdag tegen de aanleg van de Rijnlandroute.

Het werk van de beeldend kunstenaars Lamp Wouda en Sjef Oltheten bestaat uit drie metalen palen die uitlopen in een draaiend punt. Het komt op een plek waar de nieuwe verbindingsweg tussen de A4 en Katwijk moet komen.

De onthulling is een van de onderdelen van de manifestatie 'Keerpunt Rijnlandroute' bij kunstweide Ommenabij vlakbij het Valkenburgse Meer. De grond is van Ceciel Smit en kunstenaar Lamp Wouda. Wouda heeft er zijn technisch atelier en bouwt aan kunstobjecten.

Smit, één van de initiatiefnemers van de manifestatie, hoopt zaterdag 'een keerpunt' te bereiken. ,,We hopen dat de politiek alsnog afziet van deze zinloze weg. Rapporten met verkeersprognoses waarop de aanleg van de weg is gebaseerd, zijn immers verouderd. Er rijden veel minder auto's.'' Afhankelijk van het weer verwacht ze twee- tot vijfhonderd bezoekers.

Ondanks het 'dreigend onheil', moet de protestmanifestatie vooral een vrolijke bijeenkomst vol kunst en cultuur worden, aldus Smit. ,,We willen niet alleen maar nee roepen, maar juist de aandacht vestigen op hoe mooi het gebied nu is. Niet alleen bij ons, maar ook bijvoorbeeld bij Vlietland waar een groot talud staat gepland.''

Vanaf 13 uur is er live muziek van onder meer 't Valies en Vetschiller. Ketel Haezer speelt de 'langsdesnelwegvoorstelling' EAKI. Egon Snelders leest voor uit eigen werk. Daarnaast zijn er diverse sprekers onder wie Wim ter Keurs, de voorman van het bewonersgroepenoverleg Rijnlandroute en GroenLinks-partijvoorzitter Rik Grashoff.

Verder wordt er een tijdelijk informatiecentrum geopend. Daarin laten mensen zien hoe ze strijden om de polders te behouden.

Manifestatie Keerpunt, zaterdag 13 - 17.30, bij Ommenabij, Ommedijkseweg 30 in Leiden.