In de media

 

AD / Haagsche CourantAD / Haagsche Courant - 20 augustus 2014

Manifestatie tégen weg

'Wij willen geen uitstel, maar afstel van Rijnlandroute'

Door Hilde Straathof

wassenaar - Tegenstanders van de RijnlandRoute houden op 30 augustus eenh grootschalige manifestatie. Dat gebeurt bij buurtschap Tienhuizen, dat voor de aansluiting van de weg moet wijken. 'Desnoods gaan we naar de Raad van State.'

De provincie kan nog altijd niet rekenen op de steun vanuit de plaatselijke bevolking voor de nieuwe weg tussen Katwijk, de A44 en de A4 bij Leiden, met een tunnel onder Voorschoten. De aanleg ervan kost 825 miljoen exclusief btw en moet vooral Leiden ontlasten. Maar daarvoor moeten wel huizen en groen wijken.

Eind november wordt een definitief besluit genomen over de RijnlandRoute. "We kunnen er dus nog iets aan doen," zegt Ceciel Smit van de manifestatie Keerpunt RijnlandRoute. "Het plan is grote onzin. Bewoners van sommige wijken, zoals de Stevenshof in Leiden, zouden door de weg zelfs een heel stuk moeten omrijden."

Smit is eigenaar van het stuk land Ommenabij, op het 'drielandenpunt' van Leiden, Katwijk en Wassenaar. bij buurtschap Tienhuizen en het Valkenburgse Meer, waarvan ook een stuk wordt ingenomen voor de weg. Daar komen op 30 augustus vanag 13:00 uur naar verwachting zo'n tweehonderd mensen samen om zich uit te spreken voor het behoud van de natuur, het landschap en de woonomgeving op de plaatsen waar de weg moet komen.

Statement

Strijdende bewonersorganisaties en deskundigen houden er presentaties, lokale en landelijke politici worden uitgenodigd en er wordt een bouwwerk op het land onthuld als statement tegen de wegaanleg.

'We kunnen er nog iets aan doen, het plan is grote onzin' - Ceciel Smit

Smit: "Er zijn veel afzonderlijke actiecomites, maar we moeten ook samen iets doen. Inmiddels is er een heel actieve groep, die allee maar groeit." Er komt zelfs een tentoonstelling op het land over de strijd voor een beter milieu, waaraan tien organisaties meedoen.

Als eind dit jaar definitief wordt besloten de weg aan te leggen, dan is de strijd nog niet voorbij, weet Smit. "Mocht het zover komen, dan stappen we naar de Raad van State. Wim ter Keurs van de stichting Behoud Rijnland is daarmee heel actuef bezig. Via hem komen we steeds een stapje verder. Dat zal in ieder geval voor vertraging zorgen. Maar we willen geen uitstel, maar afstel."