In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 15 juli 2014

Spoedoperatie Lammebrug

Door Loman Leefmans

Weg- en scheepvaartverkeer omgeleid. Buurt kan lawaai verwachten

leiden - De Leidse Lammebrug moet met spoed worden gerepareerd. Daarvoor heeft de provincie het weekeinde van 25 tot en met 28 juli uitgetrokken. De brug is dan voor alle soorten verkeer afgesloten. Overlast voor buurtbewoners, automobilisten en schippers wordt niet uitgesloten, zo waarschuwt Zuid-Holland.

De brug tussen het Leidse Lammenschansplein en de Europaweg richting Zoeterwoude en rijksweg A4 stond al op de nominatie voor een stevige opknapbeurt. Recent onderzoek wees uit dat de zogeheten slijtlaag op het beweegbare wegdek niet langer kan wachten. Daarom wordt de brug over anderhalve week in zijn geheel afgesloten, dus ook voor fietsers en wandelaars.

Omleidingen

Alleen schepen die lager zijn dan 2,60 meter kunnen er passeren. Alle andere scheep- en pleziervaart moet omvaren. Ook het wegverkeer wordt omgeleid. Dat betekent dat Leiden en de A4 alleen nog verbonden zijn via de Hoge Rijndijk of via Leiderdorp, en omgekeerd. De diverse omleidingen worden met borden en via de 'scheepvaartmedia' bekendgemaakt. In een verklaring spreekt Zuid-Holland de hoop uit dat het werk binnen de gestelde termijn van drie dagen kan worden afgerond. In geval van onvoorziene omstandigheden kan het herstel nog een dag uitlopen.

Lawaai

De provincie waarschuwt dat de werkzaamheden niet alleen voor weg- en waterverkeer overlast veroorzaken. Ook buurtbewoners gaan merken dat onderhoud plaatsheeft, vanwege het lawaai dat door de herstelarbeid wordt geproduceerd.

Later dit zomerseizoen wordt ook de kanaal- en spoorbrug over het Rijn-Schiekanaal, halverwege de Kanaalweg, aangepakt. Die operatie heeft aanzienlijk minder gevolgen voor het regionaal wegverkeer.