In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 04 april 2014

'Doorgang Cronesteyn onder Europaweg echt nodig'

Door Frank Beijen

leiden - De gemeente Leiden vindt een verbinding tussen de Vlietlanden en de polder Cronesteyn essentieel voor de aanleg van de Rijnlandroute. De stad gaat dat melden aan de provincie Zuid-Holland in reactie op de plannen voor de verbindingsweg tussen A4 en A44.

De doorgang onder de Europaweg moet toegankelijk zijn voor dieren, maar ook voor fiets- en wandelverkeer. Leiden is verbaasd dat dat niet in de plannen staat. De provincie heeft namelijk eerder afspraken gemaakt over de onderdoorgang. De gemeente Leiden moet binnenkort reageren op de provinciale plannen voor de Rijnlandroute. In de brief, die burgemeester en wethouders hebben voorgesteld, kan de gemeenteraad nog veranderingen aanbrengen.

Bij het Lammenschansplein en de Plesmanlaan zijn er zorgen over fietsverkeer en openbaar vervoer. Die moeten meer plek krijgen dan de provincie voorstelt, schrijven burgemeester en wethouders.

Verder hoopt Leiden dat de verdiepte weg langs de Stevenshof geheel op zes meter diepte gaat lopen. Dat beperkt de overlast voor de buurt. De provincie zou moeten onderzoeken hoe duur dat wordt. Nu lijkt het erop dat de weg vijf meter diep wordt, met een lichte stijging.

Het stadsbestuur laat weten wel blij te zijn met de verlenging van de tunnel bij de Stevenshof. Die wordt tweehonderd meter langer dan eerder het geval zou zijn.