In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 14 maart 2014

Langere tunnel Rijnlandroute

Door Binnert Jan Glastra

regio - De Rijnlandroute krijgt een langere tunnel (tot 280 meter) tussen Leiden en Voorschoten. Het geld daarvoor komt uit kostenbesparingen. Daarover heeft de provincie de afgelopen tijd geïnformeerd.

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar volgens de provincie zijn miljoenen te besparen door snelweg A4 een stukje te verleggen en een diepere tunnel te boren onder Voorschoten door. Door het verleggen van de snelweg kan de Zoeterwoudse molen Zelden van Passe namelijk blijven staan. De diepere tunnel maakt het verleggen van een watergang overbodig en betekent minder risico's bij het boren onder de Vliet, zodat een reservering daarvoor omlaag kan. Bij de Stevenshof geldt dat voor de spoordijk.

De Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) heeft er met gemengde gevoelens kennis van genomen. Dat de tunnel aan die kant tot 80 meter langer wordt is welkom nieuws, maar wat er verder gebeurt kwam keihard aan. De poldervrienden zijn vanzelfsprekend niet erg gelukkig met het besluit de A4 over honderden meters lengte 40 meter de polder in te schuiven. ,,De provincie zou daar nog met ons over gaan praten, maar dat is nooit gebeurd. Dat is natuurlijk erg frustrerend'', aldus Pieters. Keihard

Hij is ook teleurgesteld dat de provincie het voorstel verwerpt om aarden wallen aan te leggen langs de weg. Door de slappe grond zouden die volgens de provincie ontzettend breed moeten worden om de waterhuishouding niet te verstoren en te voorkomen dat de boel instort. Pieters denkt dat de provincie er te technisch naar kijkt - De VVO doelde op een heuveltje om de weg aan het zicht te onttrekken.

De provincie houdt de komende tijd meerdere informatiebijeenkomsten over de Rijnlandroute en de procedures die nodig zijn voor de aanleg ervan. Belanghebbenden en omwonenden worden daarvoor per brief uitgenodigd. Op internet kunnen belangstellenden terecht op de website www.rijnlandrouteinbeeld.nl. De site is nog niet volledig, maar er zijn al wel 3D-impressies te vinden van de verschillende weggedeelten.