In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 03 maart 2014

Tunneldebat bol van de beste bedoelingen

Door Dick van der Plas

katwijk - In het koor der eenstemmigen ('Wij willen een tunnel'), was het woord van Jezus Leeft een openbaring. ,,Ik woon al vijftig jaar in Katwijk aan den Rijn'', zei lijsttrekker Bert Vlasman, ,,en ik heb helemaal geen last van de N206.'' Het publiek in de Open Hof was zo verbouwereerd dat dit keer zelfs het boegeroep achterwege bleef.

Voor de tweede keer in enkele maanden tijd zat de kerkzaal vol - hoewel wat minder vol dan de eerste keer - met bewoners die van de Katwijkse politieke partijen wilden horen wat zij gingen doen met de 'snelweg' die de dorpshelften Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn doormidden snijdt. De avond leek door de wijkraad vooral bedoeld om de druk op de ketel te houden, want de uitkomsten van de onderzoeken naar vier varianten zijn er pas over een paar weken. Tot die tijd kan de politiek alleen goede bedoelingen delen omdat slechts bij benadering over een mogelijke investering van zo'n 90 miljoen euro kan worden gesproken. En over wie dat eventueel moet betalen. De provincie ('uiteraard, het is een provinciale weg'), het Rijk wellicht, vage potjes in Europa, woningbouw op of langs de weg (Duinvallei, Nieuw Valkenburg), de regio Holland Rijnland, en uiteraard zal ook de gemeente Katwijk in de buidel moeten tasten.

Allemaal suggesties die voorbijkwamen, waarbij Jaap Haasnoot van KiesKatwijk andermaal de gelegenheid te baat greep om erop te wijzen dat Katwijk jaren heeft zitten slapen ('een schande') en dat de gemeente recht heeft op dezelfde behandeling als Voorschoten (waar wel een provinciale tunnel komt, waaraan de gemeente meebetaalt). Een andere zwartepiet ging naar wethouder Thijs Udo, die de VVD volgens Anita van Ginkel (oud-VVD, nu Hart voor Katwijk) ten onrechte nog steeds de hand boven het hoofd houdt.

Jeroen Ravensbergen (CDA) wees erop dat Katwijk wel degelijk iets heeft bereikt en nu weer volop meepraat over de inpassing van de RijnlandRoute en de bebouwing van de Duinvallei, het laatste stukje Zanderij langs de N206. En iedereen bevestigde nog maar eens dat de inwoners van Valkenburg en Katwijk aan den Rijn erop mochten rekenen dat de leefbaarheid voorop komt te staan. Alleen Vlasman van Jezus Leeft had liever een tunnel op het toekomstige tracé van de Westerbaan, de ringweg ten zuiden van Katwijk. ,,Maar er gaat hier wel wat veranderen, Bert'', hield Nelly Smits (PvdA) hem voor. ,,Het wordt veel drukker en de auto's mogen straks 80 rijden.''

Vlasman geloofde het allemaal wel. Hij had er geen last van.