In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 06 september 2013

Rijnlandroute jaagt Katwijk op extra kosten

Door -

katwijk - Katwijk moet dieper in de buidel tasten voor het bouwproject Duinvallei. De aansluiting van de N206 op de beoogde Rijnlandroute kost 10 miljoen extra. Als de gemeenteraad en de projectontwikkelaar akkoord gaan, deelt Katwijk die extra kosten met de provincie.

Burgemeester Jos Wienen en wethouder Thijs Udo belegden gisteren een geïmproviseerde persconferentie om de kostbare aanpassing wereldkundig te maken. De provincie, die een passende aansluiting eist op de dure en gelikte Rijnlandroute, floot het gemeentebestuur terug.

In het oorspronkelijke Katwijkse plan voor de Duinvallei moet autoverkeer Katwijk verlaten via een lus bij Valkenburg. Nieuwe op- en afritten van de provinciale weg N206 verhinderen een slimmere route. Voor het provinciebestuur was die situatie te onduidelijk, onveilig en onaantrekkelijk. Wienen: ,,Het vervolg op de Rijnlandroute, waar een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur gaat gelden, wordt dan een fuik van 50 kilometer per uur.''

Na moeizaam overleg kwamen Katwijk en provincie een beter maar ook duurder alternatief overeen. De langere verdiepte ligging van de N206 met ongelijkvoerse kruisingen bij Molentuinweg en Westerbaan dreigde 19 miljoen meer te kosten. Nu de overschrijding is beperkt tot 10 miljoen, waarvan de provincie de helft betaalt, legt het Katwijkse college projectontwikkelaar Campri en de raad het plan voor.