In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 19 juli 2013

Hobbel voor wegenplan

Door -

Nieuw rekenmodellen vertraagd, Leiden en Leiderdorp rekenen toch door

leiden/leiderdorp - De bewoners, bedrijven en ambtenaren die werken aan plannen voor een beter bereikbare Leidse regio moeten het voorlopig doen met oude cijfers. Nieuw rekenmodellen voor verkeer, luchtkwaliteit en geluidsoverlast hebben maanden vertraging opgelopen.

De Leidse verkeerswethouder Robert Strijk (D66) maakt zich ‘grote zorgen’ over de vertraging, zo schrijft hij aan het bestuur van het regionaal samenwerkingsverband Holland Rijnland, dat de modellen samen met adviesbureau 4Cast maakt. Met de nieuwe rekenmodellen zijn prognoses te maken over de effecten van nieuwe verkeersstromen. 7e zijn belangrijk voor de werkgroep LAB071, die bezig is met alternatieven voor het vorig jaar gesneuvelde plan voor een ringweg tussen Leiden en Leiderdorp - en voor de bereikbaarheid van de Leidse regio in het algemeen.

Strijk en zijn Leiderdorpse collega Kees Wassenaar hebben de politiek in de Leidse regio inmiddels laten weten dat het LAB071-project door de tegenvaller niet ook vertraging hoeft op te lopen. Zij besloten dan maar gewoon te gaan rekenen met het bestaande model. Het risico bestaat dat de analyses van LAB071 dan later niet nauwkeurig blijken. Strijk neemt dat risico. Als de nieuwe modellen klaar zijn ziet hij wel hoe grondig ze moeten worden aangepast. Naar verwachting heeft de regionale werkgroep de eerste analyses van de knelpunten in de Leidse regio in september klaar.