In de media

 

AD / Haagsche CourantAD / Haagsche Courant - 21 maart 2013

Provincie achter Rijnlandroute

Door -

den haag - Een meerderheid van Provinciale Staten (PS) van Zuid-Holland heeft gisteren ingestemd met de aanleg van de Rijnlandroute, een nieuwe weg tussen Katwijk, de A44 en de A4 bij Leiden. In het twaalf kilometer lange traject is ook een tunnel onder Voorschoten van ruim 2,2 kilometer opgenomen. Gedeputeerde Staten (GS) begroot de kosten van de weg op 825 miljoen.

Tegenstanders kent de Rijnlandroute in ruime mate. Omwonenden die hun huis uit moeten omdat het tracé door hun woning loopt, alsmede mensen die lawaai en milieuschade verwachten. Ook gisterochtend meldden de criticasters zich in het Provinciehuis in Den Haag. Na zes uur wachten begon PS aan `hun' onderwerp. Het geduld werd niet beloond. Bewoners - onder meer uit Maaldrift (Wassenaar) en het buurtschap Tienhuizen op de grens van het villadorp en Leiden - die hun huis dreigen te verliezen, gaven al kort na de stemming aan naar de rechter te stappen. ,,Leiden lijkt blij te zijn dat wij hier weg moeten. Wassenaar steekt de nek ten minste uit voor Maaldrift, maar wij horen niks vanuit Leiden,'' somberde Tienhuizenaar Dries Bomhof.

Verantwoordelijk gedeputeerde De Bondt (VVD) zei dat mensen die `echt weg moeten altijd met ons kunnen komen praten'. ,,Men moet niet nodeloos in de knel zitten.''

Tijdens de Statenvergadering toonde GroenLinkser Blokhuizen zich de felste tegenstander. De economische meerwaarde van de Rijnlandroute noemde hij nihil. Daarnaast stelde hij dat de provincie onvoldoende geld heeft. ,,Deze weg is de Fyra voor de provincie.''

GS gaat nu werken aan een `ontwerp provinciaal inpassingsplan'. De start van de aanleg van de verbindingsweg is gepland in 2015.