In de media

 

VolkskrantVolkskrant - 17 januari 2013

Auto's tot helft minder zuinig dan opgegeven

Door ANP

De meeste leaseauto's zijn 30 tot 50 procent minder zuinig dan de door de fabrikant opgegeven waarden. TNO meldt dat in een rapport dat maandag door staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In absolute termen is de uitstoot van CO2 bij deze auto's in de praktijk 40 tot 60 g/km hoger dan de normwaarden. Het verschil tussen het daadwerkelijke verbruik en het 'normverbruik' is de afgelopen jaren duidelijk toegenomen, aldus TNO. Mansveld schrijft in een begeleidende brief aan de Kamer dat ze er 'vanzelfsprekend' al langer van op de hoogte was dat het verbruik van auto's in de praktijk hoger is dan de officiële opgave. Het was een terugkerend onderwerp in de media, schrijft ze. De staatssecretaris vindt het belangrijk dat de Nederlandse automobilist, die op papier erg zuinige auto's koopt, ook in de praktijk een zuinige auto rijdt. Ze ziet het als één van haar topprioriteiten bij het overleg met Europese collega's om ervoor te zorgen 'dat auto's zuiniger worden en dat ze in de praktijk net zo zuinig zijn als tijdens de typekeuringstest'.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3460482/2013/06/17/Auto-s-tot-helft-minder-zuinig-dan-opgegeven.dhtml