In de media

 

AD / Haagsche CourantAD / Haagsche Courant - 21 maart 2013

Bewoners Tienhuizen woest

Door Wendy de Wild

Wassenaar/leiden - Woede overheerst in buurtschap Tienhuizen nadat de bewoners van deze krant moesten horen dat hun huizen moeten wijken voor de RijnlandRoute. De provincie had hen nog niet geïnformeerd. `Dramatisch, zonder enig overleg van de kaart geveegd.'

`We zijn niet geïnformeerd over sloop van onze woningen'

,,Wat zegt u? Sam Botermans is stomverbaasd. Gedeputeerde staten presenteerde gisteren de vernieuwde inpassingsplannen voor de RijnlandRoute. Een aantal huizen en bedrijven die volgens de eerste plannen moesten verdwijnen, mogen toch blijven. Maar dat geldt niet voor Tienhuizen. De tien gezinnen die in het buurtschap wonen, zijn hier echter niet over geïnformeerd. Ze hoorden pas dat hun huizen definitief tegen de vlakte gaan toen deze krant hen om een reactie vroeg.

,,Waarom moet ik dit van u horen? Dit is al de zoveelste keer dat de gemeente en provincie niet met ons communiceren, reageert Botermans. De 73-jarige man heeft aan de achterkant van zijn woning aan de Ommedijkseweg, op de grens van Leiden met Wassenaar, een door hem beheerd bos van één hectare. Hier huizen talloze uilensoorten, raven, eenden en ganzen.

Botermans moet er dan ook niet aan denken om weg te gaan. ,,In 40 jaar ben ik nooit op vakantie geweest omdat dit de plek is waar ik mij thuis voel. Uitkijken naar een verhuizing is als uitkijken naar mijn dood.

Ook zijn buurvrouw Carla Bomhof is woedend. ,,We worden niet uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten en in al die tijd is niemand hier geweest. Niet van de gemeente, niet van de provincie. Ze vegen ons van de kaart zonder te weten waar ze over praten. Belachelijk dat we nu van derden moeten horen dat onze huizen definitief moeten verdwijnen. Ik wist niet eens dat de vernieuwde plannen al rond waren.

De buren zijn niet van plan om zonder slag of stoot hun geliefde plek op te geven, maar het nieuws is nog zo vers dat ze even niet weten hoe ze nu verder moeten. ,,Heel erg dit, verzucht een hevig geëmotioneerde Botermans. ,,Het laatste woord is hier nog niet over gezegd, ze gaan zo ontzettend grof met ons om. Ik kan hier niet weg, je kunt een 73-jarige boom ook niet meer verpoten.

Ook Bomhof moet even van de schok bekomen voor ze aan de toekomst kan denken. ,,Ik heb dit huis 35 jaar geleden gekocht en het met liefde en geld opgeknapt. Het is toch te gek voor woorden dat dit zonder enig overleg afgenomen wordt? Dramatisch dat ze zo met ons omgaan.

De provincie laat desgevraagd weten de bewoners van Tienhuizen niet geïnformeerd te hebben over de vernieuwde plannen omdat er ten opzichte van het eerste plan voor hen niets is veranderd. ,,Daar stond al in dat het buurtschap plaats moest maken voor de RijnlandRoute, daar hebben we in het nieuwe plan helaas niets aan kunnen veranderen. Alleen direct betrokkenen voor wie er in de tweede versie wel iets veranderd is, hebben we geïnformeerd, aldus een woordvoerder.

Verbetering

Het college van gedeputeerde staten (GS) presenteerde gisteren de vernieuwde inpassingsplannen voor de RijnlandRoute. Een sterke verbetering door de betere ruimtelijke inpassing, minder zichthinder en woningen die gespaard worden, stelde GS. Zo wordt de knoop bij Leiden West compacter zodat uitbreiding van het bedrijventerrein Bio Science Park mogelijk blijft. De verkeersinrichting bij het Lammerschansplein wordt aangepast zodat er bij de Oostvlietpolder geen bypass meer hoeft te komen en de woningen aan de Vlietweg behouden blijven.

Toch was er niet alleen goed nieuws. De woningen bij Tienhuizen moeten nog steeds wijken. De provincie beslist in juni over het definitieve voorstel van GS. Als alles volgens planning verloopt, begint de aanleg in 2015.