In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 19 januari 2013

Leiden overweegt steun aan onderzoek naar Rijnlandroute onder stad

Door Binnert Glastra

leiden - Leiden overweegt het verzoek aan de provincie te steunen, om uit te zoeken of een boortunnel onder de stad mogelijk een goed alternatief is voor de Rijnlandroute.

Het verzoek komt van de Wassenaarse gemeenteraad. Leiden, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude is gevraagd het mede te ondertekenen. Laatstgenoemde vier gemeentes hebben zich steeds verzet tegen het plan van de provincie om de Rijnlandroute aan te leggen onder Voorschoten en ten zuiden langs de Stevenshof. De weg moet niet alleen de snelwegen A4 en A44 verbinden, maar ook de bereikbaarheid van de Bollenstreek verbeteren en letterlijk de uitweg vormen voor een nieuw te bouwen wijk op voormalig vliegkamp Valkenburg.

De Leidse raadscommissie Bereijkbaarheid buigt zich dinsdagavond over het verzoek tijdens een extra vergadering. Die is ingelast zodat nog dezelfde avond in de gemeenteraard het formele beasluit genoimen kan worden om wel of geen handtekening te zetten onder het verzoek.

Als de provincie er op ingaat, is Leiden opnieuw in beeld als tunneltrace voor de Rijnlandroute. De provincie zette eind vorig jaar eind vorig jaar juist een streep door de verdere uitwerking van tunnelplan Churchill Avenue onder Leiden. Dat betrof echter een gegraven tunnel. Tijdens de uitwerking van het vervolgens wel gekozen trace werd duidelijk dat het technisch en financieel inmiddels wel mogelijk was een geboorde tunnel aan te leggen.

Drie deskundigen op het gebied van ondergronds bouwen (Arendsen, De Heer en Thunissen) merkten vervolgens op, dat dat dan tioch ook zou moeten kunnen op het kortere trace onder Leiden door. Zij schatten zelf in, dat de provincie er zo'n 100 miljoen euro mee zou kunnen besparen. Reden genoeg om het op zijn minst uit te zoeken, menen zij.

De Wassenaarse gemeenteraad stuurt binnenkort het verzoek aan de provincie om een zogeheten quickscan uit te voeren om uit te zoeken of de drie deskundigen gelijk zouden kunnen hebben. De financiele en landschappelijke voordelen zijn te groot om te katen liggen, vinden de vier gemeenten.

Politiek Leiden overweegt nu het verzoek van de buurgemeente te steunen.