In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 26 november 2012

Serieus alternatief voor Rijnlandroute

Door Rob Onderwater

katwijk - Het deze week gepresenteerde alternatieve plan van de Rijnlandroute in de statencommissie wordt serieus bekeken door gedeputeerde Ingrid de Bondt. Dat heeft zij aan de commissieleden toegezegd. Als het Team Compromis Rijnlandroute een calculatie van de kosten heeft overhandigd, gaan de specialisten van de provincie ermee aan de slag.

Dit tot vreugde van de statenfractie van de VVD. De partij wil elk voorstel tot wijziging nauwkeurig wegen en toetsen aan het beschikbare budget . Voor de weg is een kleine miljard euro beschikbaar. Het Rijk legt 450 miljoen op tafel. Daar wordt niet meer aan getornd. De korting van 250 miljoen euro op het budget van 2013 van verkeersminister Schultz is niet van toepassing op de Rijnlandroute, bezweert wethouder Thijs Udo van Katwijk. Dat geldt alleen voor nieuwe projecten.

De gemeente Katwijk volgt de voortgang van de Rijnlandroute nauwgezet. De aanleg van de ontsluitingsroute naar de rijkswegen A4 en A44 is aanleiding voor het groene licht voor de bouwplannen van de nieuwbouwwijk die op vliegkamp Valkenburg moet verschijnen. De weg is nodig om het verkeer uit de wijk van vijfduizend huizen te ontsluiten.

Het alternatief van de bypass langs het Valkenburgsemeer heeft als voordeel dat Katwijk er mogelijk een overkapping van de N206 tussen de Zeeweg voor terugkrijgt.

De gemeenteraad heeft nog wel vragen over de inpassing, maar er zitten positieve elementen in het voorstel. Dat vinden de bewoners aan de overkant van de A44, de Leidenaars woonachtig in Stevenshof, ook. Zij zouden dan geen weg voor de deur krijgen maar een onzichtbare geboorde tunnel, die in het nieuwe plan via Voorschoten wordt doorgetrokken tot de A4 bij Zoeterwoude.Aandrang

De Leidenaars roepen hun wethouder Robert Strijk op tot steun voor het alternatief en minder aan de leiband van de provincie te lopen, die in eerste instantie had gekozen voor een open route dwars door de Stevenhofjespolder en de bebouwing van Voorschoten.

Uiteindelijk werd er op aandrang van de gemeente Voorschoten toch gekozen voor een tunnel. In het woensdag gepresenteerde alternatief komt er nu een langere tunnel. De VVD vindt wel dat er op korte termijn knopen doorgehakt moeten worden. ,,Dan kan er voortvarend van start worden gegaan met de processen die leiden tot de daadwerkelijke aanleg van de Rijnlandroute , legt statenlid Frits Paymans uit.