In de media

 

NU.nlNu.nl - 24 januari 2013

Schultz wil uitstel verbetering A27

Door ANP

den haag - Het kabinet schrapt waarschijnlijk tientallen plannen voor wegen en spoortrajecten, of stelt de aanleg ervan uit.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) heeft woensdag tijdens een overleg met de regio’s hiervoor voorstellen op tafel gelegd, zo bevestigen ingewijden volgens de NOS.

De maatregelen zijn nodig om de bezuinigingdoelstellingen van het kabinet te halen. Het gaat om 6,4 miljard euro tot 2028.

Amsterdam

Vooral de regio’s Amsterdam en Utrecht worden getroffen. Schultz wil onder meer de tramverbinding naar de Uithof uitstellen. De verbetering van de A27 vindt ook pas later plaats.

Bij Amsterdam wordt onder meer 200 miljoen euro geschrapt in een project voor beter treinvervoer tussen Schiphol, Amsterdam, Lelystad en Almere.

Ook elders in het land gaan projecten niet door of lopen ze vertraging op. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verbindingsweg tussen knooppunt Ypenburg en Den Haag.

De plannen zijn nog niet definitief. De regio’s mogen nu reageren. Op 11 februari is er een nieuw gesprek.

Elias

VVD-Kamerlid Ton Elias laat aan NU.nl weten dat de maatregelen een gevolg zijn van de afspraken met de PvdA. "Je kunt niet bezuinigen zonder te bezuinigen", aldus de VVD'er.

Elias zegt te hopen dat "provincies en gemeenten nog eens heel goed naar hun eigen budgetten gaan kijken om te zien wat ze kunnen bijdragen".

Hij vindt het nog te vroeg om zijn goedkeuring aan de plannen te geven, maar hij zegt het wel goed te vinden dat vooral gekeken wordt naar vertraging en niet naar afstel van de projecten.

Verbolgen

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe reageert verbolgen op de uitlatingen van Elias. "Ik hoop dat Elias zich realiseert dat dit onrealistisch is. Een bezuiniging van zes miljard kan je niet zomaar afschuiven op de lokale overheden", stelt hij. "Gemeentes en provincies dragen al bij en bovendien is het Rijksgeld al toegezegd."

De CDA'er stelt dat het opschorten van de infrastructurele projecten zal zorgen voor werkloosheid in de bouw. "Het kabinet verschuift het geld naar sociale projecten, terwijl er moet worden geïnvesteerd in echt werk in plaats van verkapte Melkertbanen", aldus de Rouwe. "Het kabinet spant het paard achter de wagen door op deze manier werk om zeep te helpen."

De Rouwe vreest verder dat de verslechterende infrastructuur slecht is voor exportland Nederland. "We zullen de rekening gepresenteerd krijgen van het vergroten van de filedruk en de slechte staat van de wegen."

GroenLinks

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt het uitstel van de plannen voor de A27 en andere asfaltprojecten goed nieuws voor omwonenden, het bos en de schatkist. "Tegelijk vind ik het jammer dat Schultz opnieuw de kaasschaaf hanteert. In plaats van voor de trein te kiezen, is het 'van alles een beetje minder'. Waar dit kabinet met de Nederlandse infrastructuur naartoe wil, blijft voor mij een raadsel."

GroenLinks vraagt bij de regeling van werkzaamheden om een brief van het kabinet over de plannen van Schultz.

http://www.nu.nl/politiek/3011777/schultz-wil-uitstel-verbetering-a27.html