In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 21 november 2012

Brugalternatief ringweg Leiden kent veel haken en ogen

Door Binnert Glastra

leiden - Het alternatief dat de Leidse architect Syb van Breda bedacht voor een ringweg tussen Leiden en Leiderdorp is verre van ideaal. Ook is het slechts enkele, en geen tientallen miljoenen euro's goedkoper. Dat blijkt uit een 'quickscan' die Leiden liet uitvoeren door ingenieursbureau Movares. Sommige onderdelen vindt de gemeente wel interessant.

Een brug tussen De Waard in Leiden en de Zijldijk in Leiderdorp vormt de basis van het alternatief. Daarover is Movares best te spreken. De ingenieurs denken dat het 40 miljoen euro goedkoper is dan de tunnel naar de Zijkdijk, waarover weer wordt gesproken wordt sinde de Leidse politiek een trace door de Sumatrastraat afschoot. Ook qua onderhoud is een brug goedkoper.

Vrijwel alle voordeel gaat volgens de ingenieurs echter verloren op andere plekken in Van Breda's plan. Zo zou de gemeente meer moeten slopen dan de Leidse architect dacht. Van Breda's oplossing voor de kruising bij de Hoge Rijndijk is volgens het bureau niet uitvoerbaar. Van Breda wilde de Kanaalweg onder de Hoge Rijndijk doortrekken naar een nieuw te bouwen brug over de Nieuwe Rijn. Daarvoor is de afstand tussen de Hoge Rijndijk en Rijn echte te kort, stelt Movares. De helling naar de brug wordt dan te steil.

De gemeente heeft het rapport van Movares inmiddels met Van Breda besproken. In een brief aan de raad stelt verkeerswethouder Robert Strijk (D66) dat de architect nog wel mogelijkheden ziet om zijn plan te verbeteren.

Strijk houdt onderdelen van het plan ook in zijn achterhoofd bij de gesprekken met Leiderdorp. Die gemeente liet eerder weten de ringweg niet op haar grondgebied te willen. Volgensde Leidse burgemeester Henri Lenferink is in de loop van volgende week uitsluitsel te verwachten.

http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/article19158113.ece/Brugalternatief-ringweg-Leiden-kent-veel-haken-en-ogen?lref=splist