In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 02 november 2012

Rijnlandroute via tunnel

Door Marieta Kroft

voorschoten - Geen huis hoeft te worden gesloopt en ook de sportvelden blijven onaangetast. Voorschoten kan opgelucht ademhalen nu de Rijnlandroute via een boortunnel onder het dorp door gaat.

Een geboorde tunnel is financieel en technisch haalbaar, aldus provinciebestuurder Ingrid de Bondt gisteren bij de presentatie van het onderzoek. Er komen twee tunnelbuizen met een lengte van 2280 meter.

De tunnel verdwijnt op 240 meter ten oosten van de Vliet de grond in en komt 240 meter voorbij het spoor Leiden - Den Haag weer naar boven. De meerkosten ten opzichte van een open tunnelbak (931 miljoen euro) bedragen dertien miljoen.

Voorschoten betaalt negen miljoen en de provincie de rest.

Aanvankelijk wilde de provincie de nieuwe weg tussen de A4 en A44 in een verdiepte of half verdiepte tunnelbak dwars door Voorschoten laten lopen. Sloop

Er zouden dan zo n vijftig huizen moeten worden gesloopt en diverse sportvelden en het volkstuinencomplex zouden worden doorsneden.

Het plan stuitte op een groot verzet onder de inwoners en ook de gemeente zelf.

Dat gevaar voor de doorsnijding van het dorp is geweken onderzoekers van ingenieursbureau Movares, het sein op groen heeft gezet. Helemaal verrast is De Bondt niet over de uitkomst. ,,Enkele jaren geleden zou ik dat wel zijn. Inmiddels heeft Nederland negen boortunnels. De techniek is zover voortgeschreden dat wij daarvan profijt hebben. De tunnels zijn ook steeds goedkoper geworden.

Wethouder Freddy Blommers is eveneens een blij man. ,,De tunnel kost ons wel negen miljoen euro, maar de voordelen wegen zwaarder.

Maandag komt de gemeenteraad speciaal bijeen in hotel De Gouden Leeuw om hierover te besluiten. Tevens is er een informatieavond voor alle inwoners van Voorschoten.

Ter hoogte van de Oostvlietpolder en de Stevenshof in Leiden komt er wel een open tunnelbak. Hoe diep, wordt de volgende maand bekend.