In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 09 juni 2012

Geen extra geld naar Leidse Rijnlandroute

Door -

regio - De Rijnstreekgemeenten worden alweer uitgekleed, vindt de Alphense wethouder Kees van Velzen. De stoom komt bijna uit zijn oren wanneer hij vertelt dat geld van Alphen, Rijnwoude en Kaag en Braassem misschien wordt besteed aan tunnels onder Leiden. ,,Als dat gebeurt, slaan de stoppen door , voorspelt de Alphense wethouder, die het woord voert namens de Rijnstreekgemeenten. ,,Het zou ongeloofwaardig en onacceptabel zijn , briest Van Velzen.

De inzet van de ophef is een pot geld van ongeveer een miljard euro. Dat is opgebracht door het rijk, de provincie en gemeenten in de hele regio. Bestemming: de Rijn Gouwe Lijn (RGL), de afgeblazen sneltram die van Gouda naar de kust zou rijden, en de Rijnlandroute, een verbinding tussen de A4 en A44.

De Zuid-Hollandse PvdA-fractie opperde deze week om treinviaducten in de Rijnstreek te schrappen en de 150 miljoen winst te investeren in de oplossing van de verkeersopstoppingen in Leiden. De PvdA wil de Rijnlandroute liever als tunnel onder Leiden, dan de goedkopere variant die momenteel gepland is door Voorschoten en langs de Stevenshof loopt. De provincie trok een streep door sneltram RGL, maar er zijn wel goedmakertjes voor het openbaar vervoer afgesproken. Voor Rijnstreek bijvoorbeeld dat Hazerswoude-Rijndijk een station krijgt en dat er elk kwartier treinen gaan rijden tussen Utrecht en Leiden. Kees van Velzen en consorten stonden te juichen toen dat werd afgesproken. Nu de PvdA met dit plan komt, ebt die vreugde alweer weg. Het eerste waar Van Velzen nu aan denkt, is het feit dat de RGL is geschrapt. ,,Toen zijn we uitgekleed en nu dreigen we weer te worden uitgekleed. We voelen het aankomen. We willen niet nog een keer geknipt en geschoren worden. De Alphense wethouder is niet de enige die boos is. Er is heel veel ophef over. Gemeenten waaronder Kaag en Braassem, Oegstgeest en Zoeterwoude hebben eerder al aangeven dat ze hun geld terug willen als er geen RGL komt.