In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 31 mei 2012

Heibel over de Rijnlandroute

Door Binnert Glastra

leiden - De spanningen lopen op binnen de Leidse coalitie van D66, VVD, CDA en SP. Het voorstel dat de SP dinsdagavond deed om de ringweg op te offeren voor een beter aangelegde Rijnlandroute, leidde gisteravond tot spoedberaad tussen de vier partijen.

De politieke gemoederen raakten flink verhit na het SP-voorstel, want daarmee neemt de partij afscheid van het collegeakkoord. Het gaat ook in tegen de opvattingen van VVD en CDA, die de ringweg aangelegd willen zien en dat de SP ook duidelijk lieten weten. ,,Maar VVD en CDA moeten op hun woorden letten, het wel netjes houden , zegt Paul van Meenen, fractievoorzitter van D66. Hij wil eventueel wel overwegen wat geld uit het ringwegproject te halen. ,,We hebben tenslotte afgesproken dát we hem aanleggen, niet voor hoeveel. De reden van de SP gelooft Van Meenen niet: ,,Ze hangen het op aan de Rijnlandroute, maar eigenlijk willen ze de bezuinigingen op het welzijnsbeleid terugdraaien.

Ook een voorstel van D66 zelf leidde tot onrust binnen de coalitie. De partij wil er bij de provincie op aandringen toch te kiezen voor een tunnel onder Leiden. ,,Maar je weet dat de provincie daar niet voor zal kiezen. Dan zit je als stad dus straks achteraan en kun je een betere inpassing vergeten , aldus VVD-fractievoorzitter Paul Laudy.

Dat het college zou kunnen klappen door de fikse onenigheid over de te volgen koers, een gerucht dat gisteren de ronde deed, ontkent SP-aanvoerder Antoine Theeuwen. ,,Dat is echt kletskoek. Ik garandeer dat we in het college blijven zitten. Het gaat niet goed in dit college, maar wel een stuk beter dan het vorige waar we in zaten. We kunnen er nu gewoon met z n allen rustig over praten. Desgevraagd zegt hij over een vermeende dubbele SP-agenda: ,,Dat komt zo te horen van iemand die er helemaal niks van afweet.

Over de uitkomst van het spoedberaad is gisteravond niets naar buiten gebracht.