In de media

 

AD / Haagsche CourantAD / Haagsche Courant - 15 mei 2012

Sloop dreigt voor huizen

Door Hans Verhagen

LEIDEN/WASSENAAR - De inwoners van buurtschap Tienhuizen horen vermoedelijk vanavond dat hun woningen voor de oprit van de Rijnlandroute bij Maaldrift worden gesloopt. De bewoners zijn woedend. Pas in april ontdekten we op een tekening dat onze huizen waren verdwenen .

Buurt Tienhuizen vreest plan Rijnlandroute

,,Dit wordt nog mijn dood, zegt Sam Botermans (72) bezorgd kijkend. De gepensioneerde biotechnisch laborant bij de Universiteit Leiden toont aan de achterkant van zijn woning aan de Ommedijkseweg, op de grens van Leiden met Wassenaar, het door hem beheerde bos van één hectare. Hier huizen zo n 50 verschillende uilensoorten, raven, eenden en ganzen. ,,Dit is mijn lust en mijn leven, klinkt het uit de grond van zijn hart. Als hij even later in een van de kooien stapt, komen de uilen om hem heen fladeren, waarna er een oehoe op zijn schouder plaatsneemt. ,,Dit is een echte knuffeluil.

Botermans weet niet hoe het verder moet met zijn nu nog zo plezierig ingerichte leven. ,,Pas begin april hoorden wij als buurt op een door de provincie georganiseerde bijeenkomst dat als men bij de Rijnlandroute kiest voor de route Zoeken naar Balans , onze huizen worden gesloopt. Maar wij wisten helemaal van niks. Zoiets zou echt verschrikkelijk zijn. Kort na die bijeenkomst had ik last van hartritmestoornissen. Dat is nu met pillen wel weer gereguleerd, maar als dit plan echt doorgaat, vrees ik voor m n leven.

De bewoners zijn vooral boos over de voorlichting aan hun adres. ,,Die was er namelijk niet, zegt Rino van Hartevelt. ,,Op 3 april was er in Leiden een bijeenkomst over de Rijnlandroute. Ze hadden ons daarvoor niet eens een uitnodiging gestuurd. Maar op die avond werd een tekening getoond van de plek van onze woningen. Het gekke was dat de huizen helemaal niet meer voorkwamen op de tekening.

De buurt gaat ervan uit - mede op basis van navraag die werd gedaan bij de projectleider - dat hun woningen inderdaad worden gesloopt en dat niet wordt gekozen voor de andere optie: de Churchill Avenue, een tunnel onder de Leidse Churchilllaan. In dat geval kondigt bewoonster Carla Bomhof alvast aan dat het buurtschap fel juridisch verweer zal voeren. ,,De provincie is nooit bij ons langs geweest om hierover te praten. Wel stond er onlangs een makelaar op de stoep, die ons graag wilde begeleiden bij de verkoop van de huizen aan de provincie. Met liefde en zorg hebben wij deze huizen opgeknapt en dan zouden ze dat zomaar van je kunnen afpakken. Echt, ik vind dat wij als vuil worden behandeld.

Dirkjan de Graaf van het gelijknamige automontagebedrijf heeft ook helemaal geen duidelijkheid. ,,De huizen zijn op die tekening allemaal weggehaald, ons bedrijf staat er nog wel op. Maar als we geen toegangsweg krijgen, houdt het voor ons bedrijf ook op.

Vanavond maakt de provincie bekend welke route wordt gekozen.