In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 20 december 2011

Inrichting plein lijkt succesvol

Door Aad Rietveld

leiden - Voor definitieve conclusies is het nog te vroeg, maar de eerste tekenen zijn hoopvol. Sinds de herinrichting van het Lammenschansplein, eind november, zijn de files in de spits op de Lammenschansweg, de Voorschoterweg en de Europaweg een stuk korter.

De stad in- of uitkomen via het Lammenschansplein is al jaren een crime. Zowel op de Lammenschansweg, de Voorschoterweg als de Europaweg staan in de ochtend- en avondspits vaak lange files. Om dat te verhelpen werd eind november een extra strook voor links afslaand verkeer op het Lammenschansplein gemaakt. Ook werden de stoplichten anders afgesteld.

,,De eerste bevindingen zien er positief uit , zegt een woordvoerder van de provincie. ,,Maar op basis van de tellingen van één maand zijn nog geen definitieve conclusies te trekken over hoe de doorstroming is verbeterd. En door de feest- en vakantiedagen zijn de tellingen van de laatste twee weken niet echt representatief.

De provincie blijft dus de komende maanden verkeerstellingen doen en gaat die vergelijken met de gegevens van voor de reconstructie. Verder hoopt Zuid-Holland nog verbeteringen te bereiken door de verkeerslichten anders af te stellen.

Het werk aan het knooppunt is nog niet klaar. In februari wordt de busbaan die langs de Europaweg naar het Lammenschansplein loopt, ook toegankelijk gemaakt voor vrachtverkeer. Op basis van betekeningen verwacht de provincie dat de rijtijd voor vrachtwagens van de afslag van de A4 naar het plein daardoor met de helft wordt bekort. Bussen zullen er mogelijk iets langer over gaan doen, maar dat tijdverlies is, zegt een woordvoerder, marginaal . ,,Dat zal niet meer zijn dan enkele seconden. Omdat de vrachtwagens en bussen hun eigen baan krijgen, zal ook het andere verkeer op de Europaweg sneller doorstromen.

Het openstellen van de busbaan voor vrachtverkeer is een proef. Na een jaar wordt bepaald of de openstelling blijvend is. Veel werk is het niet. De provincie moet alleen wat borden vervangen en het woord busbaan van het wegdek halen.