In de media

 

Groot VoorschotenNU.nl - 04 januari 2012

Raad van State kritisch over crisiswet

Door redactie

AMSTERDAM - De Raad van State heeft veel kritiek op het voorstel van het kabinet om de crisis- en herstelwet permanent te maken.

Dat blijkt uit het woensdag openbaar gemaakte advies, dat in oktober al aan de regering werd uitgebracht. De wet, in eerste instantie bedoeld als tijdelijke maatregel om in economisch moeilijke tijden de aanleg van infrastructuur te bespoedigen, is volgens de adviesuitspraak slecht gemotiveerd. Zo zou niet duidelijk zijn waaróm de wet permanent wordt gemaakt.

Ook is onzeker of projecten door de nieuwe regelgeving wel daadwerkelijk sneller worden uitgevoerd, ‘omdat de belemmeringen in de voortgang van deze projecten vaak met de uitvoering te maken hebben’.

In reactie heeft het ministerie van Infrastructuur en Mileu enkele punten uit het wetsvoorstel beter uitgelegd of aangepast. Zo is de duur van het wetsvoorstel niet langer "permanent", maar wordt de wet "verlengd voor onbepaalde tijd". Het is nu aan de Tweede Kamer om te beoordelen of de aanpassingen afdoende zijn.

Snellere bouw
De crisis- en herstelwet werd in 2010 doorgevoerd om de kwakkelende economie aan te zwengelen. De wet moest leiden tot de (snellere) aanleg van wegen, sluizen, woningen en windmolenparken doordat bijvoorbeeld de bezwaarprocedures werden ingekort.

Ook toen al klonk er veel kritiek op het wetsvoorstel, dat uiteindelijk nipt door de Eerste Kamer kwam.

http://www.nu.nl/politiek/2707213/raad-van-state-kritisch-crisiswet.html