In de media

 

Groot VoorschotenDe Week Krant - Groot Voorschoten - 28 juli 2011

Churchill Avenue goed voor economie

Door -

voorschoten - De Churchill Avenue, de ondertunnelde variant van de Rijnlandroute, heeft een positief effect op de economie van Leiden en Voorschoten. Dit blijkt uit een onderzoek van de TU Delft. De leden van het burgerinitiatief Churchill Avenue hopen met het rapport de politiek op andere gedachten te brengen.

Goedkoper

Het provinciebestuur maakt na de zomer een definitieve keuze, maar heeft wel een voorkeur voor de 'Zoeken naar balans'- variant uitgesproken. Het aanleggen van een nieuwe - bovengrondse - weg tussen de A4 en A44, zou goedkoper zijn dan het ondertunnelen van de Churchilllaan.

Economisch effect

Rob van Engelenburg van burgerinitiatief Churchill Avenue is een van de opdrachtgevers voor het TU Delft-onderzoek. “Er is onderzoek verricht naar duurzaamheid, milieu, gezondheid en veiligheid van de varianten. Maar niet naar de economische gevolgen”, vertelt de actievoerder. “Daarom hebben we de TU Delft in de arm genomen. Het blijkt dat er enorme verschillen zijn in de economische effecten. In de Churchill Avenue-variant zijn er afslagen bovengronds en wordt doorgaand verkeer ondergronds weggeleid. Het betekent een sterke economische impuls aan zowel het Bio Science Park als winkelgebied 5 mei-plein en bedrijventerrein Rooseveltlaan in Leiden én het centrum van Voorschoten. Terwijl de Zoeken naar Balans-variant de Leidse en Voorschotense economie verzwakt. Het tracé is niet verbonden met de lokale infrastructuur; je kan het dorp niet ín.”

Groei

Het onderzoek berekent voor de Churchill Avenue een groei van de economische potentie van Voorschoten van 6 procent.

People, planet & profit

De actiegroep hoopt dat de politiek met het nieuwe rapport tot ‘afgewogen, realistische besluitvorming’ komt. Van Engelenburg: “Kijk naar people, planet and profit. Zo’n weg is voor de eeuwigheid! Kies de oplossing die het meest duurzaam is.”