In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 16 maart 2011

Leiden geeft Leiderdorp ultimatum ringweg

Door Binnert Glastra

leiden - Met of zonder medewerking van Leiderdorp, de ringweg die Leiden deels over het grondgebied van de buren wil aanleggen komt er. Het Leidse gemeentebestuur geeft de Leiderdorpse collega's nog ze weken de tijd om de eisen te versoepelen die zij stelden voor aanleg van de weg. Gebeurt dat niet, dan vraagt Leiden de provincie in te grijpen.

Dat blijkt uit een brief van het Leidse collge aan de oosterburen. Volgens verkeerswethouder Robert Strijk (D66) is het een ultieme poging om de impasse over de ringweg op een fatsoenlijke manier onderling op te lossen. Vertraging van de ringweg kost Leiden inmiddels een miljoen per kwartaal.

Leiderdorp stelde in totaal 36 eisen aan de ringweg, die er kort gezegd op neerkomen dat Leiden alles moet betalen, alle risico's moet dragen en ook na de aanleg voor alle kosten verantwoordelijk blijft. Het Leiderdorpse gemeentebestuur liet onlangs nog weten niet te zullen wijken. Het Leidse collge slaat de meeste eisen voorlopig over in zijn brief. Van de 36 zijn er drie die volgens Strijk eerst van tafel moeten, voordat ook maar gedacht kan worden aan nieuw overleg. Dat betreft Leiderdorps vetorecht tot het allerlaatste moment, de garantie dat Leiderdorp niets merkt van de aanleg en de toezegging dat Leiderdorp geen cent hoeft te betalen. "In alle redelijkheid kunnen ze dat echt niet eisen", zegt Strijk. Hij denkt Leiderdorp wel iets tegemoet te kunnen komen door het plan enigzins aan te passen.