In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 11 december 2010

Lammenschansplein in 2011 opnieuw ingericht

leiden - Het Lammenschansplein wordt naar verwachting komende zomer opnieuw ingericht. Door een aantal relatief simpele ingrepen moet het verkeer op het knelpunt beter doorstromen.

De kosten van de aanpassing worden geschat op tussen de 150.000 en 200.000 euro. De rekening wordt door de provincie betaald. De politiek is blij met de aanpak. De VVD vraagt zich wel af wat het nut is van een snellere doorstroming van het verkeer als de Lammebrug tussen het Lammenschansplein en de Europaweg tijdens de spits regelmatig open gaat.

Er komt een extra strook linksaf op de Lammenschansweg naar de Europaweg en rijksweg A4, een langere invoegstrook de stad in vanaf de Europaweg en een betere afstelling van de verkeerslichten op het knooppunt. De busroutes worden enigszins aangepast en de sluiproute over het parkeerterreintje voor de winkels aan het Lammenschansplein verdwijnt.

Dat zijn enkele onderdelen van het plan die ervoor moeten zorgen dat het kruispunt in de toekomst meer verkeer kan verwerken.

De provincie heeft twee varianten onderzocht met een dynamisch verkeersmodel . De eerste was de variant van de Hoogmadese student Marco Elstgeest, die vooral de nadruk legde op het terugdringen van files op de Lammenschansweg.

De provincie was bang dat die oplossing zou leiden tot extra lange files op de Europaweg en daardoor ook tot opstoppingen op de A4, en vond dat erg gevaarlijk. Dus kwam Zuid-Holland met een eigen oplossing voor het probleem: de expertvariant. In beide varianten is gekeken naar de doorstroming van het verkeer, met meerdere brugopeningen in zowel de ochtend- als de avondspits.

Elstgeest had de rijstroken op de Lammebrug willen omdraaien naar twee stad uit en één stad in, maar de provincie handhaaft de bestaande situatie. Er komt wel een tweede linksafstrook op de Lammenschansweg en die stroken moeten dan voor de brug ritsen.

Alles goed en wel, vindt raadslid Frederik Zevenbergen van de VVD, maar wat als tijdens de spits twee keer per uur de Lammebrug open gaat voor de beroepsvaart? Hij zou ook over informatie beschikken dat als de beroepsvaart de brug passeert, plezierbootjes zouden meesluipen waardoor het verkeer nog langer voor de dichte slagbomen staat. Ook zou er volgens Zevenbergen een afspraak zijn tussen Leiden en de provincie Zuid-Holland dat de Lammebrug in de spits niet open mag. Wethouder Robert Strijk (D66) beloofde dat uit te zoeken.

Een woordvoerder van de provincie sluit niet uit dat er door de betere doorstroming een aanzuigende werking komt. Dat verkeer dan de Hoge Rijndijk en Wilhelminabrug mijdt en voor het Lammenschansplein kiest. Onderzoek is daar echter nog niet naar gedaan.

Als het Lammenschansplein is heringericht, komt er na zes maanden een evaluatie. Overigens gaat het om een tijdelijke aanpassing. Er is geen rekening gehouden met het toekomstige tracé van de Rijnlandroute, de weg die de A44 en A4 met elkaar moet gaan verbinden. Ook met de ringweg-oost, van het Lammenschansplein naar de Zijldijk in Leiderdorp, is geen rekening gehouden.