In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 17 november 2014

Fietspad Hofvlietweg, Lammebrug hoger, bomen op Europaweg

Door Binnert Glastra

leiden - De Lammebrug wordt hoger, er komt een faunapassage met fietspad bij Wassenaar, een fietsbrug naast de Torenvlietbrug is geschrapt en de Europaweg krijgt een middenberm met bomen. Dat hebben gedeputeerde staten (GS) gisteren bekendgemaakt. Zij hopen hiermee tegemoet te komen aan klachten van omwonenden en gemeenten over de plannen voor de Rijnlandroute, een weg die de A4 met de Bollenstreek moet verbinden.

De provincie kreeg 238 ’zienswijzen’ op het in maart gepresenteerde plan voor de weg. Op basis daarvan is het op enkele punten aangepast. Zo wordt de Europaweg straks niet alleen verbreed, maar komt er ook een 4 meter brede middenberm met bomen. De nieuwe Lammebrug wordt nog wat hoger dan eerder besloten was en komt op 5,50 meter (nu 3 meter). Hij hoeft daardoor veel minder vaak open. Langs de Hofvlietweg is nu een vrijliggend fietspad ingetekend.

Bij de aantakking van de Rijnlandroute op de A44 komen een faunapassage met een fietspad. Iets noordelijk is de knoop met de Plesmanlaan overzichtelijker gemaakt. Zo is besloten naast de Torenvlietbrug geen aparte fietsbrug te bouwen. Een busbaan voor R-net gaat niet door, waardoor op de brug zelf ruimte is voor fietsstroken. Als gevolg daarvan hoeft ook de Plesmanlaan niet zo breed te worden als aanvankelijk was gedacht.

De Rijnlandroute wordt bij Valkenburg op 2 meter diepte aangelegd, zodat omwonenden er minder zicht- en geluidshinder van hebben. Op 5 november is een hoorzitting over het nieuwe plan.