In de media

 

OWOmroep West - 03 april 2014

Veel kritiek gemeenten op 'stillere' RijnlandRoute

Door -

den haag -

Na de burgers komen nu ook de gemeenten met kritiek op de RijnlandRoute, de weg tussen Katwijk en Leiden.

De provincie presenteerde onlangs een stiller ontwerp ('betere inpassing') van de oost-west verbinding, maar de lokale overheden zijn nog lang niet overtuigd. In eerste reacties schieten Katwijk en Leiden een spervuur van vragen af op het provinciebestuur.

Het gemeentebestuur van Leiden wil weten waarom de weg bij de wijk Stevenshof helemaal uit het zicht wordt onttrokken. In het ontwerp wordt de tunnel iets verlengd, maar bewoners zullen toch overlast hebben. Verder maakt Leiden zich zorgen over de hellingsbanen van fietspaden op het Lammenschansplein. Fietsers zouden er nogal een klim moeten maken.

'Betere communicatie met bewoners'

De gemeente waarschuwt ook voor aantasting van de natuur in de Oostvlietpolder. De provincie zou ook meer aandacht moeten besteden aan afspraken met bewoners die rechtstreeks worden getroffen, bijvoorbeeld de laatste melkveehouderij in Leiden.

Opvallend in het aangepaste ontwerp voor de RijnlandRoute is dat alle bruggen worden vastgezet. Volgens de provincie is er minder geluidsoverlast doordat ze niet meer kunnen bewegen. De gemeente Katwijk vindt het een slecht idee. Er is een 'groot negatief effect' voor bedrijven als Oostingh Staalbouw en Esa-Estec in Noordwijk. De doorgang van binnenvaart en plezierjachten wordt ernstig belemmerd, waarschuwt Katwijk.

Inloopavonden

Verder is het megaproject niet afgestemd met plannen voor andere wegen als de N206 of de fietsnelweg van Leiden naar Katwijk. Ook daar zou de provincie naar moeten kijken. De waslijst met vragen wordt mogelijk nog langer, want de gemeenteraden in het gebied moeten nog praten over de RijnlandRoute.

Voor de burgers zijn er op 8, 9 en 10 april inloopavonden waar de ontwerpen te zien zijn en ambtenaren uitleg geven. Bezwaren tegen de weg kunnen nog tot 8 mei worden ingediend.

http://www.omroepwest.nl/nieuws/03-04-2014/veel-kritiek-gemeenten-op-stillere-rijnlandroute