In de media

 

Boerderij Vandaag - 07 maart 2014

Raad beslist over laatste Leidse veehouder

Door Mariska Vermaas

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart schijnt Boerderij Vandaag het licht over een aantal gemeenten.
Vandaag Leiden, gemeente in Zuid-Holland.

leiden - Leiden is een echte stadsgemeente. Door ontwikkeling van de stad is er nog één praktiserend boerenbedrijf over: dat van Wilbert van der Post. Hij heeft een modern melkveebedrijf met een melkrobot en op dit moment 105 dieren, waarvan 45 melkkoeien.

Van der Post zit in de Oostvlietpolder, een in de Leidse gemeenteraad veelbesproken gebied. Vier jaar geleden zorgde deze polder voor grote problemen binnen het college. In de polder zou in eerste instantie industrie komen. Maar de kiezers straften de partijen die voor waren massaal af, en zo kwam een heel andere coalitie te regeren. Daardoor veranderde de bestemming industrie naar behoud van groen in de Oostvlietpolder.

In de kieswijzer voor de gemeenteraadsverkiezingingen in Leiden gaat de eerste vraag over de polder en de nieuwe rondweg. Deze Rijnlandroute moet de A44 en de A4 verbinden. Op de stelling ‘De Rijnlandroute mag deels in de Oostvlietpolder worden aangelegd, ook als dat ten koste gaat van de natuur’ reageren de meeste partijen met ‘oneens’.

D66 en CDA gaan akkoord met het ter tafel liggende voorstel, en pleiten voor een goede inpassing. ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Stadspartij Leiden Ontzet, GroenLinks en Partij Sleutelstad vinden dat de polder helemaal gespaard moet blijven en dat de weg helemaal een andere route moet krijgen. Dit heeft ook de voorkeur van de PvdA.

De lokale Partij van Tegenwoordig, VVD en de Libertarische Partij zijn voor de stelling. De VVD wil dat na veertig jaar praten eindelijk de schop in de grond kan volgens het huidige plan.

De discussie over de Rijnlandroute heeft een belangrijke rol gespeeld voor Wilbert van der Post om zelf in de politiek te gaan. Hij staat op nummer 15 van de CDA-lijst en hoopt via voorkeurstemmen in de Raad te komen. “Je kunt tegen het beleid aanschoppen, maar je kunt er ook voor zorgen dat je mag meebeslissen”, is zijn motivatie.

Door de Rijnlandroute raakt hij 12 tot 20 hectare van zijn 44 hectare land kwijt. “Er is wel gezegd dat de weg zo goed mogelijk wordt ingepast in de polder. Als dat gebeurt kan ik het bedrijf blijven runnen zoals ik wil, en dan blijft ook weidegang mogelijk. Het voer voor de winter moet ik dan van iets verder weg halen.”

Een andere route voor de nieuwe weg is volgens Van der Post geen haalbare kaart meer. “Er is al lang over gesproken en nu ligt er een concreet voorstel dat is goedgekeurd door de provincie. Dat moet dan maar worden uitgevoerd. Het is nu zaak om ervoor te zorgen dat het goed wordt ingepast, zodat de polder groen kan blijven.”

Het groen houden van de polder is voor veel partijen een belangrijk punt. Hoewel de stad niet echt een agrarisch beleid heeft, is er wel aandacht voor het groen.

Van der Post ervaart geen nadelige gevolgen van het stadse bestuur. “Ik heb niet het gevoel dat ik in een glazen huis zit met mijn bedrijf. D66 had wel eens een plan dat ik een soort recreatief bedrijf zou worden. Dat wil ik niet. Ik heb mijn bedrijf wel aangepast aan de locatie. We hebben een vergaderruimte in de stal en doen mee met boerderijeducatie van Stichting Boerderijschool. Hoofdzaak voor ons blijft de melkproductie. En daar is begrip voor”, weet de Zuid-Hollander. “Bijna alle partijen willen koeien in de wei zien lopen in de Oostvlietpolder.”

Rondom sommige steden wordt de agrarische grond opgekocht om die om te vormen tot natuur en recreatie voor de stedelingen. In Leiden speelt dat volgens Van der Post niet zo. Hij vindt het ook niet verstandig. “De kosten van het onderhoud van deze natuur moeten ook worden betaald. Die zijn veel hoger als de gemeente het moet doen dan wanneer een boer er een actief bedrijf runt en alles onderhoudt.”

‘Door Rijnlandroute raak ik 12 tot 20 hectare land kwijt’

Gemeente Leiden

Zetelverdeling: D66 10, PvdA 6, VVD 6, SP 4, CDA 4, GroenLinks 4, Stadspartij Leiden Ontzet 2, Leefbaar Leiden 1, ChristenUnie 1, Partij voor de Dieren 1. D66, VVD, SP en CDA vormen samen de coalitie.

Deelnemende partijen aan de verkiezingen 2014: D66, PvdA, VVD, SP, CDA, GroenLinks, Stadspartij Leiden Ontzet, Leefbaar Leiden, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Libertarische Partij, Partij van Tegenwoordig, Partij Sleutelstad.