In de media

 

NU.nlNu.nl - 17 november 2012

D66 wil filewinst uitrekenen per euro

Door ANP

den haag - D66 wil dat minister Melanie Schultz van Haegen uitrekent hoeveel de files op snelwegen afnemen, per in asfalt geïnvesteerde euro.

Volgens Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven kan op die manier beter worden bepaald waar asfalt moet komen. Ze zei dat zaterdag, vooruitlopend op het begrotingsdebat over Infrastructuur dat dinsdag in de Tweede Kamer wordt gehouden.

Als voorbeeld gaf ze de aanstaande verbreding van de A27 bij Utrecht. ''Het kan best zo zijn dat de filereductie per euro daar veel lager uitpakt dan op een ander knelpunt'', zegt Van Veldhoven.

''Dan kun je beter je geld in een ander stuk weg investeren. En juist nu er moet worden bezuinigd, is het belangrijk om te weten waar je het meeste waar voor je geld krijgt.''

Bezuinigingen

Het Infrastructuurfonds moet vanaf 2014 jaarlijks 250 miljoen euro inleveren. Om goed te besluiten over welke projecten belangrijk zijn, uitgesteld of afgezegd moeten worden, zijn de berekeningen per geïnvesteerde euro volgens D66 van belang. ''En je kunt het gewoon uitrekenen, dus ik hoop dat de minister dat ook gaat doen'', aldus Van Veldhoven.

De oppositie is er fel tegen dat de bezuinigingen ten koste gaan van het openbaar vervoer. Schultz gaf vrijdag nog aan dat wordt gepoogd het openbaar vervoer en het asfalt evenredig te belasten.

Wat de precieze gevolgen zijn, is nog niet duidelijk. De minister verwacht dat ze daar pas in het nieuwe jaar op kan ingaan, nadat ze heeft gesproken met de regio's.

http://www.nu.nl/economie/2960753/d66-wil-filewinst-uitrekenen-per-euro.html