In de media

 

ADAlgemeen Dagblad - 09 juni 2011

Tweede Kamer geeft tunnelvariant Rijnlandroute een serieuze kans

Door -

den haag/voorschoten - De Tweede Kamer geeft de tunnelvariant voor de Rijnlandroute onder Leiden net zo n serieuze kans als de wegverbinding die de provincie wil aanleggen óm Leiden. Dat bleek gisteren tijdens een gesprek van kamerfracties met het Team Churchill Avenue, het burgerinitiatief dat het alternatieve plan opstelde. Ook de provincie kreeg de gelegenheid om in de kamer haar variant voor de Rijnlandroute te verdedigen.

De provincie heeft nog niet definitief besloten, maar gedeputeerde Ingrid de Bondt (VVD) zei gisteren tegen de Kamer dat een omweg van de Rijnlandroute nog steeds haar voorkeur heeft. De alternatieve tunnelvariant zou volgens haar duurder zijn en leiden tot meer ongelukken en opstoppingen.

Woordvoerder Joost Klimbie van het team Churchill Avenue reageerde dat de voorgestelde tunnel onder Leiden aangelegd kan worden met het budget dat de gemeenten, provincie en rijk gezamenlijk beschikbaar stellen voor de Rijnlandroute. Bovendien zou de tunnel een grotere economische stimulans geven aan de Leidse regio.

Ik ben positief verrast, zei CDA-woordvoerder Sander de Rouwe over de tunnelvariant. Hij meende dat de kansen van het burgerinitiatief gelijk moeten zijn aan de kansen van de provinciale variant. Ook Kamerlid Kees van de Schouw van D66 wilde geen voorkeur uitspreken voor een van beide varianten. VVD er Charlie Aptroot stelde dat beide plannen moeten zorgen voor een goede doorstroming.

De komende maanden komt er nog een onafhankelijk onderzoek naar de voor- en nadelen van beide varianten. Daarna wordt de knoop definitief doorgehakt.

De Rijnlandroute is bedoeld als een snelle wegverbinding tussen de A4 en de A44.