In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 08 januari 2016

Aanpak Europaweg geen uitgemaakte zaak

Door LD Politiek Live

leiden - De aanbesteding van de Rijnlandroute wordt opgesplitst in drie delen. Knooppunt Leiden-West, de tunnel onder de Oostvlietpolder en de Europaweg krijgen een eigen aanbestedingsprocedure. Daardoor ontstaat een klein risico dat de plannen bij de Europaweg en het Lammenschansplein door gebrek aan geld niet door kunnen gaan.

De provincie Zuid-Holland heeft één budget voor de gehele Rijnlandroute. Dat totaalbedrag is in drieën is geknipt. Voor elk van de onderdelen van de route is een maximum bedrag vastgesteld. Aannemers die de klus zien zitten, mogen zich eerst voor de verbinding met de A4 melden, dan voor de tunnel en ten slotte voor de aanpak van de Europaweg. Wie de scherpste prijs neerlegt, krijgt de klus.

Maar wat nu als er voor het knooppunt Leiden West (fase 1) en de ondertunneling van de Oostvlietpolder (fase 2) meer moet worden betaald dan de provincie heeft begroot? Nieuwe wegen door kwetsbaar gebied zijn complexe projecten waarvan de kosten vaak hoger uitvallen dan is voorzien. Het verschil moet moet ergens van worden betaald.

De vrees is dat voor de financiering van de eerste twee fases van de Rijnlandroute wel eens een greep uit het potje voor de Europaweg (fase 3) wordt gedaan. En dan zit Leiden met de gebakken peren. Voor de Europaweg is dan immers minder geld beschikbaar. En wat kunnen aannemers daar dan nog voor leveren?  

Tijdens de presentatie van de stand van zaken over de Rijnlandroute, donderdag in de commissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid, stelde ambtenaren dat een greep uit het Europawegpotje niet mogelijk was. Maar dat nam niet alle onrust bij de Leidse politieke partijen, waaronder Gijs Holla (PvdA) weg. Uiteindelijk is het de provincie die besluit wat te doen als er tekorten op de uitvoering van de plannen ontstaan.

Leiden is weliswaar gesprekspartner, maar het is de provincie die aan de touwtjes trekt en de knopen doorhakt. De garantie dat de Europaweg, een vurige wens van de gemeenteraad, daadwerkelijk op de schop gaat, kregen de raadsleden dan ook niet. Daarmee hangt het project niet aan een zijden draadje, maar is er nog altijd geen definitief groen licht voor het knooppunt.

http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/leidenenregio/ldpolitieklive/article27697002.ece/Aanpak-Europaweg-geen-uitgemaakte-zaak