In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 30 mei 2012

N11-West splijtzwam in Leiden

Door Binnert Glastra

leiden - Leidse collegepartij SP wil het ringweg-oostplan offeren voor een betere inpassing van de N11-West, beter bekend als de Rijnlandroute. Daarmee drijft de partij een wig in de Leidse coalitie. Dat bleek gisteravond tijdens een vergadering over de Rijnlandroute.

De ringweg is een van de zestien punten waarover D66, VVD, CDA en SP na de verkiezingen harde afspraken maakten. Wat de SP betreft mag die afspraak van tafel nu de provincie Zuid-Holland de Rijnlandroute - een verbinding tussen N11 en A44 - door vier polders wil aanleggen en slechts halfverdiept langs de wijk Stevenshof. Liever doet de partij dan een greep in de 165 miljoen euro voor een oostelijke ringweg, zodat de Rijnlandroute beter kan worden weggewerkt in het landschap. ,,We zitten voor zeker honderd jaar aan die weg vast, dus laten we het dan wel goed doen , zegt SP-raadslid Julian van der Kraats.

Of de SP een meerderheid van de gemeenteraad achter zich krijgt, is twijfelachtig. Vanuit de oppositie sluiten ChristenUnie, PvdA en GroenLinks zich aan bij het idee. In de coalitie zijn CDA en VVD tegen. Raadslid Frederik Zevenbergen (VVD) maakte er bovendien geen geheim van, niet gecharmeerd te zijn van de voorgestelde breuk met de coalitieafspraken. Wat Leidens grootste partij doet, D66, is vooralsnog onduidelijk. ,,Komt u donderdag maar met voorstellen in de gemeenteraad, dan zien we dan wel waar het op uitkomt , aldus D66-raadslid Peter Bootsma. Verkeerswethouder Robert Strijk (D66) betwijfelt of de provincie wel instemt met het overhevelen van geld uit het ringwegproject, omdat daar ook veel provinciaal geld in zit.

Dat Strijk van de gemeenteraad donderdag het groene licht krijgt om akkoord te gaan met het voorgestelde tracé van de Rijnlandroute, lijkt wel zeker. Waarschijnlijk krijgt hij dan van de raad ook de opdracht mee om er in elk geval voor te zorgen dat de nieuwe weg bij de Stevenshof helemaal onder de grond komt te lopen. Het beter wegwerken van de zogeheten bypass - een bij de Rijnlandroute behorend stuk weg tussen Churchilllaan en Europaweg - staat op plaats twee van het Leidse verlanglijstje.