In de media

 

NRC HandelsbladNRC Handelsblad - 23 mei 2013

Banen blijven verdwijnen bij bloemenveiling

Door Philippus Zandstra

binnenland - Bij de bloemenveiling in Aalsmeer verdwijnen dit jaar 140 van de 3.200 banen. Ook in de nabije toekomst blijft moederbedrijf Floraholland snijden in de arbeidsplekken, zo blijkt vandaag.

Floraholland heeft de jaarcijfers gepubliceerd, waarbij ook de bezuinigingen bekend werden. Novum meldt dat de verwachting is dat ook na 2013 jaarlijks honderd banen worden geschrapt. Het bedrijf hoopt middels natuurlijk verloop de inkrimpingen op ten opvangen.

Meer verkoop via internet

Vorig jaar schrapte Floraholland al bijna 150 arbeidsplaatsen door vacatures niet in te vullen. Aanleiding voor het inkrimpen is de stijgende verkoop van bloemen via internet. Daardoor worden steeds minder bloemen geveild via het kloksysteem en loopt de hoeveelheid logistiek werk terug.

Handel in bloemen blijft gelijk

Negatieve gevolgen voor de handel heeft de verschuiving van klokverkoop naar directe verkoop overigens niet. De jaaromzet van de grootste bloemenveiling ter wereld over 2012 bedroeg 4,4 miljard euro. Dat is een stijging van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Die omzetstijging was het gevolg van een hogere gemiddelde verkoopprijs. Het verhandelde volume bleef vorig jaar met 12,5 miljard bloemen en planten nagenoeg gelijk. De winst daalde van 11,3 miljoen euro naar bijna 8 miljoen euro.

http://www.nrc.nl/carriere/2013/05/23/banen-blijven-verdwijnen-bij-bloemenveiling/