In de media

 

LDLeidsch Dagblad - 19 april 2011

Churchill Avenue kan goedkoper

Door -

regio - Het burgerinitiatief Churchill Avenue, een alternatief tracé voor de Rijnlandroute tussen A4 en A44, kan 185 miljoen euro goedkoper worden aangelegd dan de provincie becijferde. Dat stelt de Koninklijke BAM Groep, die het plan aan een contra-expertise onderwierp. De directeur Wegen van het grote bouwconcern, Marco van Brecht, steekt er zijn hand voor in het vuur.

BAM onderzocht het ontwerp op verzoek van het Team Churchill Avenue (TCA) dat het ontwerp maakte, en deed dat gratis. ,,Toen ik het plan jaren terug voor het eerst hoorde, vond ik het een niet-in-mijn-achtertuin betoog. Maar later vond ik het zó knap uitgewerkt, dat ik het wel eens wilde uitzoeken”, zegt Van Brecht. ,,Dat hebben we objectief proberen te doen. Ook in het ontwerp van TCA zaten wel wat dingetjes die niet klopten.”

Vier maanden later concludeert het bouwbedrijf dat het 185 miljoen euro goedkoper kan dan de 871 miljoen die onlangs uit het provinciale onderzoek naar voren kwam. Het grootste gedeelte van de besparing, 94 miljoen, zit in echte bouwkosten. Verder zit een groot verschil in te slopen gebouwen langs de route. De provincie komt op 78 miljoen, BAM op 30 miljoen. Een deel daarvan zit op het Rijnlandroutegedeelte dat gelijk is voor Churchill Avenue en het voorkeurstracé van de provincie (door Voorschoten en langs de Stevenshof). Het restant van de besparingen zit in kosten die met percentages worden berekend en die door de lagere bouwkosten automatisch tientallen miljoenen lager uitvallen.

Met name door een andere bouwmethode denkt BAM tijd en kosten te kunnen besparen. ,,TCA wilde eerst één tunnelbuis aanleggen om verkeersoverlast te voorkomen. Wij willen beide tegelijk, maar in kleine stukjes. Dat spaart ongeveer een jaar bouwtijd uit en geeft niet meer verkeershinder”, zegt Van Brecht. Hij is daar zo van overtuigd, dat hij een prijsgarantie durft af te geven op zijn ontwerp. ,,Als we het op deze manier mogen doen en de posten onvoorzien niet wordt gebruikt voor extra wensen, absoluut.”

http://www.leidschdagblad.nl/nieuws/regionaal/leidenenregio/article8727421.ece/Churchill-Avenue-kan-goedkoper-