Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

Uit het  - 27 november 2010

Leiderdorp onder druk buurgemeenten

regio - Oegstgeest en Zoeterwoude trekken extra geld uit voor de Rijnlandroute, de weg die de A4 met de Bollenstreek moet verbinden. De gemeenten verbinden daar wel een aantal voorwaarden aan. Zo wil Oegstgeest dat Leiderdorp alsnog met geld over de brug komt.

Er is haast bij de beslissing, want de deadline voor de financiering loopt komende woensdag af. Veertien gemeenten en de provincie moeten extra bijdragen aan de weg, die al tientallen jaren op de tekentafel ligt. Oegstgeest trekt acht ton extra uit, bovenop de zes miljoen euro die de gemeente nu al in de weg stopt. De extra bijdrage die Zoeterwoude uittrekt komt neer op 320.000 euro op een totaal van 2,4 miljoen.

De Oegstgeestse wethouder Eric Mackay van Financiën wil de Leidse burgemeester Lenferink op de onwillige Leiderdorpers afsturen. Als voorzitter van het gemeentelijke samenwerkingsverband Holland Rijnland draagt Lenferink veel verantwoordelijkheid voor het verzamelen van de 37,5 miljoen euro extra die de gemeenten op tafel moeten leggen. Leiderdorp heeft, in plaats van de verzochte verhoging, juist gekozen voor volledige intrekking van de bijdrage.

,,Aan Oegstgeest zal het niet liggen als het project niet doorgaat , zegt Mackay. ,,Het is niet dat die weg er moet komen; hij had er al tientallen jaren moeten liggen.

De financiering van de gemeenten is uitgespreid over de komende zeventien jaar. In het geval dat de weg niet doorgaat, houdt het dorp de miljoenen op zak.

Oegstgeest verbindt wel twee voorwaarden aan de bijdrage. Ten eerste komt er nu echt geen cent meer bovenop. Ten tweede mag de provincie geen fondsen voor het openbaar vervoer in het dorp schrappen ten gunste van de weg.

Het zijn twee extra voorwaarden in de ingewikkelde legpuzzel met de miljoenen voor de Rijnlandroute. De gemeenteraad van Zoeterwoude stelt weer andere eisen aan de weg. Als de aansluiting van de Rijnlandroute op de A4 ten koste gaat van het landschap in de Westeindsepolder en de molen Zelden van Passe, dan trekt het dorp de beloofde bijdrage van 320.000 euro weer in.