Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

Uit het  - 07 november 2010

Massaal protest tegen N11-West

leiden / voorschoten - Meer dan zevenhonderd mensen liepen gistermiddag mee in een luidruchtige protestmars tegen een RijnlandRoute vlak langs de Stevenshof en dwars door Voorschoten. Een niet mis te verstaan signaal, vond burgemeester Jeroen Staatsen van Voorschoten.

Bij station De Vink trekt de stoet van honderden Leidse demonstranten door het tunneltje naar Voorschotens grondgebied. Het lijkt of er geen einde aan komt. Volwassenen en kinderen, met toeters en protestborden met de tekst 'N11-West nee!' Aan de andere kant, in Voorschoten, staan nog eens honderden mensen te wachten om aan te sluiten. ,,Fantastisch dat u met zovelen bent'', zegt burgemeester Staatsen, met een goudgerand protestbord in de hand.

Begin december praat provinciaal gedeputeerde Asje van Dijk (CDA/verkeer) met minister Melanie Schultz (VVD/verkeer en milieu). Schultz' voorganger Camiel Eurlings heeft gezegd, dat Van Dijk dan duidelijk moet kunnen maken dat de financiën voor de RijnlandRoute rond zijn en dat er een breed draagvlak voor is. De demonstratie van zondag toonde aan, vond de organisatie, dat er van een breed draagvlak geen sprake is.

Ook financieel ziet het er voor het voorkeurstracé van de provincie niet goed uit. De gemeenten in de regio Leiden moeten via het bestuursorgaan Holland Rijnland tientallen miljoenen bijdragen. Maar zowel Leiden als Voorschoten zijn dat niet van plan. Staatsen was wat dat betreft heel duidelijk. ,,Wij zijn tegen wegen die slecht zijn voor mensen, wij zijn tegen wegen die slecht zijn voor dieren en wij zijn tegen wegen die slecht zijn voor de natuur. Daar zullen wij nooit en te nimmer aan meebetalen of meewerken.''

Aan de voorkeur van de regiogemeenten, het verbeteren van de verbinding tussen A44 en A4 door het aanpakken van knelpunten en het verdiept aanleggen van de Churchilllaan - het plan Churchill Avenue - wil Leiden zeker en Voorschoten eventueel ook meebetalen. ,,Daarmee kan minister Schultz waarmaken, dat ze niet alleen minister is van verkeer, maar ook van milieu'', zei voorzitter Wim ter Keurs van de stichting Behoud Rijnland aan het einde van de demonstratie, bij het Wedde in Voorschoten.

Daarvoor had de organisatie nog duidelijk gemaakt wat de N11-West voor Voorschoten betekent, door aan beide kanten van het tracé, tussen Voorschoten-Noord en Voorschoten-Zuid, een haag van protestborden neer te zetten.

Een demonstrante uit de Stevenshof, die zich met een blonde pruik had getooid en zich 'tante Sjaan' noemde, gaf burgemeester Staatsen een complimentje en uitte daarmee indirect kritiek op de Leidse burgemeester Henri Lenferink. ,,Fijn dat jullie burgemeester er wel is'', zei zij tegen de samengestroomde Voorschotenaren. ,,Dat de onze er niet is, valt me toch wel een beetje tegen.''