Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het  - 17 oktober 2010

Universiteit dreigt opnieuw met rechter om RGL

leiden - De Universiteit Leiden stapt naar de rechter als sneltram Rijn Gouwe Lijn niet door de binnenstad wordt aangelegd. Dat stelt rector magnificus Paul van der Heijden in universiteitsblad Mare.

De universiteit, die meebetaalt aan de aanleg van de RGL, reageert met het dreigement op het feit dat het Leidse stadsbestuur nieuw onderzoek vroeg naar mogelijke tracés. Twee daarvan gaan door het centrum, de derde is een variant over de bestaande spoorlijn vanuit Alphen aan den Rijn. Rector Van der Heijden wil dat Leiden zich houdt aan het in 2008 gesloten compromis dat de tram over Hooigracht en Langegracht gaat rijden. Bovendien vreest hij vertraging als een andere route wordt gekozen. De provincie heeft echter ingestemd met het onderzoek, zij het alleen om de gemeente een plezier te doen. Ook de provincie eist het afgesproken Hooigrachttracé.

Het is de tweede keer dat de universiteit dreigt met juridische stappen. Eerder deed zij dat ook al toen D66 - tegenstander van de lijn - de grootste partij van Leiden werd en in het college-akkoord liet noteren dat de gemeente zou gaan proberen de RGL tegen te houden. Een onderzoekscommissie die werd ingesteld om de haalbaarheid daarvan te onderzoeken, concludeerde echter dat Leiden aan de RGL vast zit. De commissie adviseerde echter wel een milieueffectrapportage (MER) te maken, waarin dan ter vergelijking met het Hooigrachttracé ook andere tracés moeten worden onderzocht.