Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

Provincie laat ‘simulatie’ maken van fileplan student

Toch onderzoek Lammenschansplein

DOOR JANET VAN DIJK
LEIDEN - Er komt toch een nieuw onderzoek naar de verkeersoplossing voor het Lammenschansplein, die de files in en rond Leiden behoorlijk zou verminderen.

De provincie, die het plan van de Hoogmadese student Marco Elstgeest eerder verwierp, laat onderzoeken wat de effecten zijn in een zogeheten computer-simulatieprogramma. De resultaten daarvan worden eind juni verwacht.

Het plan voor het Lammenschansplein is gemaakt door Marco Elstgeest als afstudeeropdracht voor zijn studie civiele techniek aan de Hogeschool InHolland. Door de rijbanen op de Lammebrug om te draaien, waardoor er twee rijbanen zijn voor het verkeer dat de stad uit wil, verminderen de files rond het Lammenschansplein behoorlijk, en ook enigszins op de Europaweg. Elstgeest stelt daarnaast voor om de aansluiting op de Corbuloweg weg te halen. Deze maatregelen kosten 250.000 euro en leveren volgens Elstgeest een tijdwinst op van vier minuten tussen de N206 en de Churchilllaan.

Hij liet de oplossing controleren door DHV Consultants, won er een derde prijs mee in een landelijke studentenwedstrijd en kreeg er bij de gemeente Leiden direct de handen voor op elkaar. Toenmalig verkeerswethouder John Steegh noemde het plan 'het ei van Columbus'.

De provincie, die over de wegen rond het Lammenschansplein gaat, zag er echter geen heil in. Een provinciaal 'expertteam' concludeerde dat de kans bestaat dat de files van de A4 naar de stad 1anger worden. Vervolgens kwam de provincie met een eigen plan om de doorstroming 'licht te verbeteren': 'een andere afstelling van de stoplichten, een langere invoegstrook op de Europaweg en twee opstelstroken voor linksafslaand verkeer op de Lammenschansweg en de Kanaalweg.

De Leidse gemeenteraad was zeer ontstemd en stuurde wethouder Steegh naar het provinciehuis om daar het ongenoegen van Leiden kenbaar te maken en een serieus onderzoek te eisen. De wethouder wilde dat graag, ook al omdat hij niets zag in de voorstellen van de provincie. Het nadere onderzoek komt er. De provincie heeft besloten om via een simulatieprogramma de computer uit te laten rekenen welk plan het beste is om de files tegen te gaan. De eigen oplossing of de oplossing van Elstgeest. "Als er verschil van mening is over resultaten en effecten, dan is het het beste om cijfers en harde gegevens naast elkaar te leggen", zegt de gemeente Leiden.

 

Terug naar 

Terug naar