Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

Zware industrie blijft optie

‘Polder moet fors bebouwd'

DOOR BINNERT GLASTRA

LEIDEN - Hoogbouw, gebouwen dicht op elkaar en pal aan de A4. Dat is volgens wethouder Marc Witteman (PvdA/economie) waarschijnlijk nodig op het beoogde bedrijventerrein in de Oostvlietpolder om financiële tekorten terug te dringen. Maar ondanks dat wordt het volgens de wethouder wel een 'kwalitatief hoogwaardig' industriegebied. Tot de Raad van State een besluit heeft genomen of een bedrijventerrein mag, gaat er geen spa de grond in. Maar de gemeente heeft haast. Alles wat alvast gedaan kan worden, wordt gedaan. En dus presenteerde Witteman donderdagavond zijn 'startnotitie' met uitgangspunten voor het bedrijventerrein. Die zijn niet eenvoudig. Of er nu wel of geen bedrijventerrein komt, Witteman kampt met een fors financieel probleem. De gemeente heeft de afgelopen jaren voor zo'n 13 miljoen euro grond gekocht in de Oostvlietpolder. Daarvoor wordt zolang de discussie voortduurt zo'n 8 ton rente per jaar betaald. "Als de Raad van State haar uitspraak herziet, is een formidabele hoeveelheid grond in één klap niets meer waard", aldus de wethouder. Desondanks gaat hij door met het aankopen van benodigde stukken grond. Dat mag hij niet zelfstandig. De gemeenteraad wil zelf over elke nieuwe aankoop meebeslissen.

Als het bedrijventerrein er komt, is dat kleiner dan aanvankelijk de bedoeling was. Dat heeft de politiek in 2006 afgesproken. Om op die kleinere ruimte de kosten terug te verdienen wil Witteman bedrijven direct aan de snelweg hebben, dichter op elkaar zetten en hoger bouwen dan gebruikelijk. Tegelijkertijd wil hij er een aantrekkelijk bedrijventerrein van maken. "We kunnen het ons niet voorstellen het vol te stoppen met dozen. Het is lastig. De gemeente gaat nu uitzoeken welke soort bedrijven zich straks in de polder wil en mag vestigen. Als het aan Witteman ligt, zijn het in elk geval bedrijven met heel veel werknemers. "Dat is nodig om de economie van een stad als deze draaiende te houden. We hebben al heel lang geen nieuwe bedrijventerreinen uitgegeven." Zware industrie blijft volgens Witteman een mogelijkheid omdat er in de regio maar weinig plekken zijn waar die terecht kan. "En de provincie houdt nauw in de gaten dat waar het kan, het ook gedaan wordt."

Omdat het bedrijventerrein eigenlijk anders zou worden aangelegd, moet de gemeente het bestemmingsplan aanpassen. Daarin worden gelijktijdig een recreatiegebied en de dichtere bebouwing mogelijk gemaakt. "Daartegen kan dan weer bezwaar worden gemaakt", zegt Witteman. "Maar wie dan het bedrijventerrein tegenhoudt, houdt ook de terugkomst van meer groen tegen. Het is een harde koppeling", aldus de wethouder. Hij denkt dat als alles vlot verloopt, de eerste paal over twee jaar de grond in kan. Daarna duurt het volgens hem nog zeker tien jaar voordat het hele terrein is bebouwd.

Groengebied
Sinds de coalitieafspraak van 2006 wil Leiden 9,7 hectare van het geplande bedrijventerrein, liever als groengebied aanleggen. Daarvoor had de provincie volgens wethouder Witteman l,6 miljoen euro subsidie toegezegd. Die wil de provincie nu intrekken omdat zij het liever uitgeeft aan ander groen dat wel voor 2013 klaar kan zijn. "Maar de vertraging in de Oostvlietpolder komt vooral door de provincie zelf', zegt Witteman. "Dus daar zijn wij nog niet klaar mee."

 

Terug naar

Terug naar