Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

 

‘Conflict sneltram is dichtbij’

Zorg over standpunt Leiden

DOOR ERNA STRAATSMA
LEIDEN - Een conflict met regiogemeenten dreigt als Leiden de aanleg van een sneltram blokkeert. Dat zei de Leiderdorpse wethouder Peter Glasbeek, tevens regionaal portefeuillehouder verkeer & vervoer, gisterochtend tegen zijn Leidse buurman, John Steegh.

Het stelt Glasbeek teleur dat de Leidse gemeenteraad de discussie over de aanleg van de Rijn Gouwe Lijn (RGL) steeds verder 'verengt'. "Leiden heeft weinig oog voor de consequenties die dat in de regio heeft." Tijdens de raadsvergadering van juli is een amendement aangenomen dat de kans op aanleg van een trambaan door Leiden de eerstkomende zes jaar onmogelijk maakt. Pas daarna wil de politiek weer kijken of het zinvol is om alsnog een lightrail aan te leggen.

"Wij hebben Leiden steeds opgeroepen om geen standpunt in te nemen dat tot een conflict met de provincie leidt", aldus Glasbeek tijdens een bijeenkomst van verkeerswethouders uit de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek. "We willen de discussie ook niet zozeer versmallen tot één lijn, maar het liever hebben over een heel netwerk." De portefeuillehouder verkeer ziet de aanleg van de RGL, tussen Gouda en de kust, als een belangrijke aanzet tot de aanleg van een groot lightrailnetwerk. De Leidse strubbelingen zijn echter niet bevorderlijk voor het krijgen van een bijdrage van het Rijk voor dergelijke projecten, zo verwacht Glasbeek.

"Ik maak me zelf ernstig zorgen", zo hield hij Steegh voor. "Er moet geen blokkade komen voor een tracé door Leiden heen. Zo komt het punt van een conflict dichterbij. En het zou voor de regio een slechte zaak zijn als er een loopgravenoorlog wordt gevoerd." Een scheuring van het regiobestuur dreigt dan, zo verwacht Glasbeek. "Ik denk dat je dan als regio maar moeilijk overleeft."

Ook de andere verkeerswethouders vinden de opstelling van de Leidse gemeenteraad weinig constructief. "Het wordt ons zo wel erg moei1ijk gemaakt", aldus Wim de Jong uit Katwijk. Lisse vindt dat Leiden 'zeer onverstandig bezig is'. Zoeterwoude en Oegstgeest denken dat Leiden afstevent op een 'aanwijzing' van de provincie: een gedwongen aanleg van de lightrail. "Op een bepaald moment loopt het schip tegen de kade op", aldus de Zoeterwoudse wethouder Sjaak Stuijt.

Steegh ziet nog wel 'onderhandelingsruimte'. "Het is niet zo dat er nooit een tram door Leiden mag komen." Hij hoopt dat de provincie alsnog akkoord gaat met het idee om eerst een snelbus door Leiden te laten rijden en het tracé later, bij gebleken succes, om te zetten in een tramroute.

Gistermiddag voerde Steegh overleg op het provinciehuis, maar na afloop wilde bij daarover niets kwijt.

 

 

Terug naar

Terug naar