Uit het - 18 juni 2010
Door Binnert Glastra
leiden - Beter een half ei dan een lege dop, zo lijkt het devies voor de Rijnlandroute. De weg wordt compleet uitgekleed om hem te kunnen aanleggen van de beschikbare centen. En zelfs dan is er nog een tekort van meer dan 100 miljoen euro waarvoor een oplossing gezocht moet worden. De weg is inmiddels bijna een halve dop. Toch moet en zal hij er nu komen.
Maar gaat u rustig slapen, het is maar tijdelijk, zeggen het rijk, de provincie en nu ook het gemeentelijk samenwerkingsverband Holland Rijnland. Later, als er meer geld is, leggen we de weg wel goed aan. Weinig vertrouwenwekkend, want niets is in de politiek zo permanent als een tijdelijke situatie.
Verder wordt gezegd dat de uitgeklede variant nu eerst goed onderzocht zal worden. Want voldoet zo'n tweebaans weggetje wel om als ontsluiting te dienen voor de geplande huizen op vliegkamp Valkenburg, als snelle route voor het vrachtverkeer uit de Bollenstreek en het oplossen van het verkeersprobleem in Leiden? En wordt het milieu niet te zeer aangetast? Je voelt aankomen dat het onderzoek zal uitwijzen dat het nét kan voor de komende vijftien of twintig jaar en dat de beloofde goede aanleg dan eigenlijk pas echt nodig is.
Wat de politiek niet moet vergeten, is dat de varianten die het afgelopen jaar aan de orde waren, al concessies waren. Wellicht betere, maar op voorhand te duur verklaarde varianten vielen eerder al af. Blijft over: het halve ei. En daar wordt nu zorgvuldig alle eigeel uitgelepeld, omdat ook dat te prijzig is. Gelet op het dan nog resterende tekort van meer dan 100 miljoen, zal het laatste eiwit er misschien ook nog wel aan moeten geloven en wordt de Rijnlandroute een veredeld karrenspoor.
Wellicht is het verstandig weer even terug te kijken naar hoe het begon en naar de redenen voor die weg. Het is misschien tegennatuurlijk voor politici, maar dat geeft mogelijk aanleiding toch nog maar even te wachten tot al het geld er wel is. Dat vereist natuurlijk wel dat er gespaard wordt en dat is politiek ongehoord. Als er rijksgeld is, moet het onmiddellijk op. Hapt een provincie of gemeente niet op tijd toe, dan krijgt een ander het. En beter een half ei dan een ander een heel gunnen.