Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

Kamer wil snel verbindingen bij Leiden

Rijnlandroute en de Rijn Gouwe Lijn-West

VAN ONZE VERSLAGGEVER
DEN HAAG - Een meerderheid van in elk geval CDA, PvdA, VVD en SGP in de Tweede Kamer pleit voor de versnelde aanleg van goede verbindingen (weg en spoor) bij Leiden: de Rijnlandroute en de Rijn Gouwe Lijn-West moeten er komen.

Dit bleek gisteren bij het jaarlijkse MIRT-debat, waarbij tientallen verkeersprojecten de revue passeerden. Verkeersminister Eurlings wil de Rijnlandroute ten westen van Leiden tussen de A4 en de A44 in fasen aanleggen, omdat er een flink gat in de begroting zit.

De Rijn Gouwe Lijn, de snelle tramverbinding tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk, kampt ook met een tekort (van 55 miljoen euro).

Volgens CDA-kamerlid Koopmans is goede infrastructuur belangrijk gezien de nieuwbouwplannen voor het voormalige marinevliegkamp Valkenburg en de economische ontwikkeling van de Leidse regio. Hij vindt dat een groot deel van de ontbrekende 300 miljoen euro gefinancierd kan worden uit de opbrengst van de grondverkoop van de vliegbasis.

Cramer tegen
Voorwaarde is dat de provincie eenzelfde bedrag opbrengt. Minister Cramer (Ruimte en Milieu) ziet de plannen niet zitten. Die vragen ook om afstemming met het ministerie van financiŽn, aldus Cramer.

Marinevliegkamp Valkenburg is sinds 1 januari 2005 gesloten voor operationele en regeringsvluchten. Het zal naar verwachting nog wel even duren voordat de eerste paal er kan worden geslagen voor de beoogde woningen.

Een motie van PvdA en CDA om 16 miljoen euro voor de verplaatsing van het dierenpark in Emmen naar de rand van die gemeente kon zij evenmin inwilligen. Op het vrijkomende terrein zouden woningen moeten komen. Het is in deze moeilijke tijden echter niet gemakkelijk geld bij elkaar te vinden, aldus de PvdA-bewindsvrouw.

Het MIRT-debat wordt volgende week maandag afgerond met de bewindslieden van het ministerie van verkeer en waterstaat.

 

Terug naar 

Terug naar