Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

Rijksbijdrage valt tegen

RGL nog niet naar Noordwijk

DOOR ROB ONDERWATER
KATWIJK/NOORDWIJK - De Rijn Gouwe Lijn-West wordt voorlopig aangelegd tot aan de grens met Noordwijk. Dat is het gevolg van een lagere bijdrage van de rijksoverheid. Vandaag maakt staatssecretaris Huizinga bekend dat zij niet meer dan 45 miljoen euro heeft voor dit deel van het traject van de sneltram, waarvan het complete tracÚ loopt van Gouda via Leiden naar de kust.

Door de lagere bijdrage kan de provincie de RGL wel aanleggen, maar vanwege de kosten houdt het spoor voor de sneltram op bij de grens van Katwijk en Noordwijk. Tot aan het Zilveren Kruis komt er voorlopig alleen een busbaan. "Zodra we geld hebben, leggen we de tram aan tot aan het Palaceplein", zei gedeputeerde Asje van Dijk gisteravond. Op een begroting van 212 miljoen euro is er een tekort van 55 miljoen. Van Dijk had gehoopt van het Rijk de volle mep te krijgen. "In tijden van crisis kan ik begrijpen dat dit het hoogst haalbare is." De Sassenheimer is al blij dat door de bijdrage de tram in elk geval kan gaan rijden vanaf het Transferium in Leiden tot aan de Estec, op de grens van Noordwijk. "De staatssecretaris is het met ons eens dat in het gebied hoogwaardig openbaar vervoer moet komen. Dat kan nu, al hadden we de lijn liever in een keer aangelegd."

Van Dijk gaat nu op zoek naar de ontbrekende 55 miljoen. "Misschien dat de Tweede Kamer tegen de staatssecretaris zegt dat ze met meer geld over de brug moet komen." De gedeputeerde sluit niet uit dat hij de Provinciale Staten en de gemeenten om een hogere bijdrage gaat vragen. "En als dat geld niet op tafel komt, gaan we gefaseerd aanleggen. Het is niet anders."

In Noordwijk zal het besluit om de sneltram voorlopig bij Estec te laten stoppen waarschijnlijk met instemming worden begroet. Raad en college van het dorp waren tegen de komst van de Rijn Gouwe Lijn. Ondanks protesten vanuit de bevolking besloten Provinciale Staten de aanleg van de lightrail door te drukken tot aan het Palaceplein.

Vandaag wordt ook bekend hoe hoog de bijdrage van het ministerie voor de aanleg van de Rijnlandroute is. Die weg Ún de RGL zijn noodzakelijk om woningbouwprogramma's (vijfduizend huizen op het voormalige vliegveld Valkenburg) in de regio te kunnen beginnen. Tram en wegen moeten rond 2016 zijn aangelegd.

 

Terug naar 

Terug naar