Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

‘Geen geld voor Rijnlandroute’

Verdiepte weg ter discussie

DOOR BINNERT GLASTRA
LEIDEN - De Rijnlandroute, die de A4 en A44 moet gaan verbinden, kan bij de Leidse wijk Stevenshof niet verdiept worden aangelegd van het geld dat minister Eurlings van verkeer er voor over heeft.

Dat zeggen betrouwbare bronnen rond het Leidse stadsbestuur. Mogelijk wordt de weg eerst op maaiveldniveau aangelegd en later verdiept. De Leidse GroenLinks-fractie verbiedt haar verkeerswethouder John Steegh echter over een dergelijk compromis te onderhandelen.

De regionale verkeerswethouders zijn dinsdag geďnformeerd over de voortgang van het Rijnlandrouteproject. Daar zou duidelijk zijn geworden dat er geen geld is voor verdiepen en dat Voorschoten niet hoeft te rekenen op een volledige tunnel onder zijn grondgebied. De bijeenkomst ging volgens gedeputeerde Asje van Dijk (CDA) vooral over de manier waarop hij de onderhandelingen voor de regiogemeenten dient te voeren met Eurlings. Hij ontkent dat de minister al een maximumbedrag heeft genoemd. "Was het maar waar, dan wist ik ook waar ik aan toe was", aldus Van Dijk. Dat een verdiepte weg al van tafel is, klopt volgens hem niet. Wel dat het niet mogelijk zal zijn de wensen van iedere gemeente in te willigen. .

Een woordvoerder van Eurlings stelt dat over budgetten nog wordt onderhandeld. Volgens Leidse bronnen is er wel degelijk een bedrag genoemd en is dat fors lager dan het bedrag dat een verdiepte Rijnlandroute zou kosten. Wethouders van regiogemeenten verwijzen allen naar Van Dijk. De Leiderdorpse wethouder en regionale verkeerswoordvoerder Peter Glasbeek (PvdA): "Er vliegen allerlei gedachten heen en weer waarover onderhandeld wordt. Deze optie staat voor ons op de laatste plaats."

De Leidse wethouder Steegh onthoudt zich van commentaar, maar fractievoorzitter Pieter Kos niet. Ferm: "Er gaat géén GroenLinks-wethouder. vanuit Leiden hierover onderhandelen."

 

Terug naar 

Terug naar