Stichting Behoud Stad, Natuur en Landschap Rijnland

 

Uit het 

Angst voor snelweg door polder blijft

DOOR MICHIEL DROST

LEIDEN/REGIO - Er komt geen snelweg dwars door de Ommedijkse polder zolang Asje van Dijk gedeputeerde van de provincie is. Daarvan probeerde Van Dijk gisteren zijn gehoor op een informatieavond in Leiden te overtuigen. Dat gehoor gelooft er echter maar weinig van.

"Ik kan mij voorstellen dat u dacht: 'Nee, hè; nu gaan ze hem toch door de polder neerleggen, terwijl die discussie al was afgesloten", aldus Van Dijk naar de ruim honderd belangstellenden op de bijeenkomst over de Rijnlandroute. "Maar hier staat een gedeputeerde die erbij blijft dat die variant is afgevallen. Daarop mag u mij aanspreken. De provincie zal er vanwege de natuur en duurzaamheidfactoren niet mee instemmen en alles doen om dat duidelijk te maken aan het Rijk. Wij zien er niks in en het heeft geen draagvlak."

Van Dijk vertelde dat minister Camiel Eurlings zegt dat hij de 'buitenomvariant' alleen onderzoekt omdat hij de Tweede Kamer zoveel mogelijk opties moet kunnen tonen als hij om de miljoenen vraagt die het Rijk aan de Rijnlandroute moet bijdragen. "Maar nou zeg ik eerlijk, dat ik denk dat dat niet de reden is", aldus Van Dijk. "Ik vermoed dat hij een onderhandelingspositie probeert te krijgen waarbij hij kan zeggen: 'kijk, ik heb een tracé dat een paar honderd miljoen minder kost'. Maar daar laten wij ons niet inpraten. Desnoods, mocht de minister met zijn 'buitenomvariant' in de hand toch weigeren genoeg bij te dragen voor een voor de regio acceptabel tracé, gaan wij met de pet in de hand in de regio rond om zelf geld bij elkaar te brengen", aldus de gedeputeerde.

Het pleidooi maakte sommige bezoekers alleen maar banger voor 'het einde van de polder'. Met name omdat Van Dijk voorzichtig was verwachtingen te wekken over de 'duurzaamheid' van de weg. "De minister wil het project zo sober mogelijk te houden. We zullen zoveel mogelijk wensen uitvoeren, maar ik kan geen gouden bergen beloven. Mijn verzoek aan u is: wees realistisch, zodat we niet het deksel op de neus krijgen." Als het Rijk en de provincie het niet eens worden, kan die eerste besluiten het project van de provincie over te nemen en een eigen plan trekken.

Aanwezigen uit de Wassenaarse en Voorschotense politiek en de belangenorganisaties schrokken soms zeer van die voorzichtigheid. "Ik hou er een naar gevoel aan over", reageert de Wassenaarse wethouder Nico Alkemade. "Toen hij begon, leek hij zijn rug recht te houden, maar toen het over de duurzaamheid ging, werd hij weker. Geld ophalen in de regio is geen serieuze optie. Wassenaar heeft heus wel wat voor de polder over, maar het verschil is gewoon te groot. De bijdragen zijn voor gemeenten al moeilijk op te hoesten. En als hij écht niet door de polder wil: waarom begint hij dan al niet met het verbreden van de N206? Dat moet in alle andere tracés tóch gebeuren."

Op 18 mei maken Van Dijk en Eurlings een 'indicatiekeuze' voor een tracé. In oktober de definitieve keuze.

 

Terug naar

Terug naar